ενφια-η-άνοδος-του-αεπ-κλειδί-για-το-323245
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 14.09.2021 | 12:14

ΕΝΦΙΑ: Η άνοδος του ΑΕΠ «κλειδί» για το δομικό μετασχηματισμό – Τα σενάρια

Πατώντας στον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέχρι το  Νοέμβριο να έχει ολοκληρώσει την «άσκηση» με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές στην εσωτερική δομή του ΕΝΦΙΑ και να δώσει στη δημοσιότητα το νέο αναμορφωμένο φόρο για τα ακίνητα.

Ήδη, βέβαια, έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στην 85η ΔΕΘ ότι ο συμπληρωματικός φόρος θα καταργηθεί με ενσωμάτωση στον κύριο φόρο και ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα δουν για το 2022 τον ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος.

Και χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022», προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

Μάλιστα  ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι προβλέπεται «η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» και προσέθεσε ότι «το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων, συνεπώς σε μειώσεις φόρων που ισχύουν και για το 2022:

·       Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε – μεσοσταθμικά – κατά 22%.

·       Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα μειώθηκε από το 22% στο 9%.

·       Ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα μειώθηκε από το 10% στο 5%.

·       Η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

·       Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 1 + 3 ποσοστιαίες μονάδες.

·       Ενώ υφίσταται χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα, ύψους 10%.»

Δύσκολη άσκηση

Βέβαια η όλη προσπάθεια σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ είναι μια δύσκολη υπόθεση λόγω της εκτίναξης σε πολλές περιοχές, ειδικά σε περιοχές κατοικίας μεσαίων στρωμάτων, των αντικειμενικών αξιών. Ειδικά η δέσμευση για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται, εάν αθροιστικά η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο, καθώς θα πρέπει να «αναλώσει» δημοσιονομικό χώρο σε βάρος ενδεχομένως άλλων ελαφρύνσεων σε λαϊκές περιοχές με αυξήσεις στις αντικειμενικές. Βέβαια όπως αναφέρθηκε η αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ κατά δυο και πλέον μονάδες δημιουργεί έναν επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο, περίπου 1,5 δισεκ. (όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές), που διευκολύνει τις όποιες κινήσεις.

Τα σενάρια

Στο φόντο αυτό ένα από τα βασικά σημεία των νέων αλλαγών που εξετάζονται είναι ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος να υπολογίζονται  για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Ουσιαστικά, έτσι, το κάθε ακίνητο θα έχει τη δική του, φορολογική ταυτότητα και η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ δε θα συμπαρασύρεται από τη συνολική αξία της περιουσίας του φορολογουμένου, όπως είναι σήμερα με το συμπληρωματικό φόρο.

Επιπλέον εξετάζεται η διαμόρφωση μιας πιο αντιπροσωπευτικής κλίμακας συντελεστών με περισσότερα «σκαλιά», ώστε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα να μην επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις αλλά ενδεχομένως και μειώσεις.

Παράλληλα εξετάζονται ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στους συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων  του ακινήτου ενώ θα διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.

Το ΙΟΒΕ

Αξίζει να σημειωθεί  κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ εκτιμήθηκε από το ΙΟΒΕ ότι θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και την αξία της ακίνητης περιουσίας, επιδράσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης. Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα βελτιώσει τη σχέση τιμών-κόστους κατασκευής και θα τονώσει τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες. Η δε άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας που θα προκύψει από αυτές τις επιδράσεις, θα βελτιώσει τις προσδοκίες και θα ενισχύσει τις συνολικές επενδύσεις τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που θα ακολουθήσουν της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι κατά 0,60-0,67 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον προβλεπόμενο.

Ευνοϊκά θα είναι τα αποτελέσματα από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και για την απασχόληση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορεί να ξεπεράσουν σταδιακά, εντός μια πενταετίας, τις 33.000, μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό δοθέντος του υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα.

πηγή: reporter.gr