Ενεργειακά τζάκια: Θέρμανση με 1.000 ευρώ για όλο τον χειμώνα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
Back

Ενεργειακά τζάκια: Θέρμανση με 1.000 ευρώ για όλο τον χειμώνα

«Φωτιά» έχει πάρει η αγορά των ενεργειακών τζακιών με τους καταναλωτές να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην οικονομικότερη ενεργειακά λύση της καύσης πέλλετ ή ξύλου. Η ζήτηση για ενεργειακά τζάκια είναι τέτοια που εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν για αύξηση του τζίρου φέτος έως σήμερα που αγγίζει ακόμα και το 200%.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα των ενεργειακών τζακιών συγκαταλέγονται η αργή καύση των ξύλων που προσφέρει μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ενώ θεωρούνται σημαντικά πιο φιλικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των πολιτών σε σύγκριση με τα συμβατικά, παραδοσιακά τζάκια. Και παρότι απαιτούν μία σημαντική επένδυση για την εγκατάστασή τους, ανάλογα και με το τι θα επιλέξει να κάνει ο καθένας, η χαμηλή τιμή του ξύλου συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, προεξοφλεί γρήγορη απόσβεση.

Γιατί είναι οικονομικά τα ενεργειακά τζάκια

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ενεργειακά τζάκια, σε αντίθεση με τα συμβατικά, είναι κλειστού τύπου και καίνε πιο αργά τα ξύλα, ενώ παράλληλα αναφλέγουν και τους καπνούς του ξύλου προσφέροντας μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση. Με δεδομένο ότι είναι κλειστό, το ενεργειακό τζάκι δεν καπνίζει, ενώ μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει ακόμη και το βράδυ χωρίς επιτήρηση χωρίς να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των ενοίκων. Παράλληλα, όταν δεν λειτουργεί «χάνεται» λιγότερη ενέργεια από την καμινάδα, ενώ αποφεύγεται η εισπνοή των βλαβερών καπναερίων που εκλύουν τα παραδοσιακά τζάκια.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κύρια μονάδα θέρμανσης, κυκλοφορώντας  ζεστό νερό στα σώματα καλοριφέρ και αν ήδη υπάρχει ενεργή εγκατάσταση καλοριφέρ πετρελαίου στο σπίτι, το ενεργειακό τζάκι ως κύρια θέρμανση. Είναι φανερό λοιπόν ότι αποτελεί μία επιλογή που μπορεί δυνητικά να ζεστάνει όλο το σπίτι με πολύ φθηνότερο καύσιμο.

Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμα και με τις αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές στα ξύλα φέτος και φθάνουν το 20-30% είναι σημαντικά φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η τιμή του λίτρου θα είναι αυξημένη στα 1,60 με 1,70 ευρώ.

Μάλιστα με δεδομένη την αργή κατανάλωση των ξύλων που εγγυώνται τα ενεργειακά τζάκια, αρκούν 2-4 κιλά ξύλου για να καίει το τζάκι για μία ώρα. Με μέση σημερινή τιμή κιλού για τα καυσόξυλα στα 0,30 και υπολογίζοντας ότι το τζάκι θα καίει από 6 μέχρι 8 ώρες τη μέρα, υπολογίζεται το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού 100 τ.μ. με ένα ενεργειακό τζάκι το μέγιστο στα 1.000 ευρώ για το σύνολο της σεζόν. Μάλιστα τα συγκεκριμένα χρήματα μπορούν να δοθούν και τμηματικά αφού οι πολίτες πληρώνουν κάθε φορά που παραλαμβάνουν νέα ξύλα.

Αυτό, που χωρίζει ένα κλασικό – συμβατικό τζάκι από ένα νέου τύπου, ενεργειακό, είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν σε απόδοση. «Ο βαθμός απόδοσης ενός συμβατικού τζακιού είναι περίπου 15%, ενώ ο αντίστοιχος ενός ενεργειακού κυμαίνεται μεταξύ 70 – 85%», σημειώνουν οι ειδικοί.

Πόσο κοστίζει όμως η μετατροπή του παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό; «Το κόστος για τη συσκευή και την εγκατάστασή της ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει τα 2.000 ευρώ σημειώνουν οι τεχνικοί χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μεταβολές στο χώρο και η ολοκλήρωση της μετατροπής χρειάζεται μόλις μια μέρα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!