ένα-νομοσχέδιο-πηγή-εσόδων-στα-συρτάρ-787326
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.06.2020 | 11:45

Ένα νομοσχέδιο πηγή εσόδων, στα συρτάρια

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με μια βαριά ατζέντα προς επεξεργασία. Νομοσχέδια πολλών υπουργείων με αιχμή την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση μια καλύτερης λειτουργίας στην οικονομία στο φόντο των δυσμενών προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία για Ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών και άλλες διατάξεις. Πάντως μιας σημαντική πρωτοβουλία για την οποία προ πανδημίας είχε κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη κι αναμένει της σειρά της.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την Τετάρτη 21/1 σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΠΑΜΑΚ και το ΑΠΘ με τίτλο «Παρουσίαση του προϋπολογισμού Πολιτών» είχε αναφέρει το τέλος Φεβρουαρίου θα ήταν έτοιμες οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. «Πράγματι θέλουμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση για αυτό που λέγεται λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα. Οι διατάξεις εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμες τέλος Φεβρουαρίου» είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα και το Υπ. Ανάπτυξης έχει ήδη προωθήσει ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού διατάξεων της νομοθεσίας αρμοδιότητάς του για το ίδιο θέμα.

Σημειώνεται ότι δράσεις που αφορούν την πάταξη του λαθρεμπορίου συνολικά είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ λόγω της κάθετης πτώσης των εσόδων του προϋπολογισμού. Άλλωστε με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στα 4,843 δισ. ευρώ αντί για πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ στο α’ πεντάμηνο της χρονιάς.

Ειδικά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε μόνο στην κύρια κατηγορία των Μεταβιβάσεων κατά 216 εκατ. ευρώ ή 15,8%.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 208 εκατ. ευρώ ή 25,2%,

β) ΦΠΑ καπνικών προϊόντων κατά 14 εκατ. ευρώ ή 5,7%,

γ) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 882 εκατ. ευρώ ή 14,2 %,

δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 190 εκατ. ευρώ ή 10,8%,

ε) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 39 εκατ. ευρώ ή 4,7%,

στ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 67 εκατ. ευρώ ή 29,6%,

ζ) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 26 εκατ. ευρώ ή 29,7%,

η) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 48 εκατ. ευρώ ή 25,9%,

θ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 46 εκατ. ευρώ ή 37,4%,

ι) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 72 εκατ. ευρώ ή 10,4%,

ια) Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 11 εκατ. ευρώ ή 34,7%,

ιβ) Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών κατά 19 εκατ. ευρώ ή 15,2%,

ιγ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 69 εκατ. ευρώ ή 13,8%, εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 63 εκατ. ευρώ ή 13,4%,

ιδ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 386 εκατ. ευρώ ή 10,2%,

ιε) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 37 εκατ. ευρώ ή 10,2%,

ιστ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 18 εκατ. ευρώ ή 4,1%,

ιζ) Φόροι κεφαλαίου κατά 35 ή εκατ. ευρώ 36,2%,

ιη) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 53 εκατ. ευρώ ή 9,8%,

ιθ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 114 εκατ. ευρώ ή 40,5%,

κ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 67 εκατ. ευρώ ή 10,8%, εκ των οποίων : Eπιστροφές δαπανών κατά 31 εκατ. ευρώ ή 21,1%,

κα) Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 312 εκατ. ευρώ ή 99,5%.

Με δεδομένες τις μειώσεις αυτές στα έσοδα αλλά και τις άκρως δυσμενείς καταγραφές από το όσο επηρεάζει το λαθρεμπόριο την οικονομία εύκολα συμπεραίνει κανείς το πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για άμεση δράση. Κι αυτό όταν με βάση δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά 95% μειώθηκε τις μέρες της καραντίνας το λαθρεμπόριο ποτών και καπνικών Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επιλογές» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. στα δίκτυα λαθρεμπορίου ποτών και καπνικών η καραντίνα έφερε την πλήρη αδρανοποίηση, κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί μια χρήσιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα της επανεκκίνησης της οικονομίας, όπου το στοίχημα στήριξης κλάδων όπως η μεταποίηση, η ποτοποιία αλλά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων είναι κομβική. Άρα μια συντονισμένη κίνηση στο μέτωπο αντιμετώπισης των λαθρεμπόρων είναι σημαντική, εφόσον συνδυαστεί με κινήσεις εξορθολογισμού της φορολογίας που αποτελεί βασικό κίνητρο για το χτίσιμο παραβατικών δικτύων λαθρεμπορίου. Σημειώνεται ότι το 2019 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 3,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% της εγχώριας κατανάλωσης.

Γιώργος Αλεξάκης