Εν αναμονή της «e – εφορίας» η αγορά

Έντονο ενδιαφέρον στην αγορά έχει προκαλέσει η πρόθεση της ΑΑΔΕ για προώθηση ψηφιακών διαδικασιών στις σχέσεις επιχειρήσεων-  επαγγελματιών, δηλαδή την τήρηση ηλεκτρονικών ψηφιακών βιβλίων, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η οn line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, μέσα στο 2020;

Ήδη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής περιέγραψε το μετασχηματισμό αυτό στο συνέδριο της Capital Link, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θέλοντας να δώσει το στίγμα προθέσεων για πλήρη αποπροσωποποίηση των διαδικασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Παράλληλα τρέχουν ενημερωτικές εκστρατείες για τι θα αλλάξει με τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπεται  η δημιουργία μια πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται πληροφορίες εσόδων και εξόδων από όλες τις επιχειρήσεις . Με βάση αυτήν την εφαρμογή θα γίνεται η καταβολή των επιστροφών φόρου και ο υπολογισμός των φορολογικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει και σταδιακά να επεκταθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω της οποίας θα καταγράφονται όλες οι φορολογικές πληροφορίες.. Επίσης στόχος της ΑΑΔΕ είναι μέσα στο 2020 να γίνε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την πλατφόρμα συλλογής φορολογικών στοιχείων

Σε σχέση με την εμπέδωση όρων διαφάνειας η ΑΑΔΕ έχει δώσει οδηγίες στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για την ορθή εφαρμογή Αποφάσεων- Εγκυκλίων και την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος φορολογουμένων κατά το στάδιο του ελέγχου. Μάλιστα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στο συνέδριο στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε σε εκύκλιος σχετικά με τους κανόνες κατά της φοροαποφυγής όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές περιγράφοντας τι μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστικό και τι όχι. Επίσης αναφέρθηκε στις οδηγίες που εκδόθηκαν για τη συμμόρφωση με απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη μείωση της υποχρέωσης ΦΠΑ και την επιστροφή του ΦΠΑ που καταβλήθηκε για αγαθά και υπηρεσίες που τιμολογήθηκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία που υπέστη διαδικασία δικαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους με τους πιστωτές της (Μαρινόπουλος). Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι στην περίπτωση αυτή, όταν υπάρχει οριστική περικοπή του οφειλόμενου ποσού στους πιστωτές, ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί αναλόγως και ο ΦΠΑ που τυχόν καταβλήθηκε πρέπει να επιστραφεί.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΑΔΕ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, E-ΕΦΟΡΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!