εν-αναμονή-μέτρων-αγρότες-τουρισμός-κ-657560
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.09.2020 | 10:23

Εν αναμονή μέτρων αγρότες, τουρισμός και λιανεμπόριο λόγω πανδημίας και Ιανού

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματικές τάξεις στη χώρα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και των καταστροφών λόγω του Ιανού. Σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Κεφαλονιά, το Ηράκλειο οι καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις είναι ολικές. Πλέον οι ζημιές στα πάγια είναι τόσο μεγάλες που σε περιπτώσεις οδηγούν σε απόγνωση.  Κι αυτό έρχεται να εγγραφεί στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουν προξενήσει τα τοπικά περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Σε σχέση με τους αγρότες π.χ.  αμπελοκαλλιεργητές που δεν είχαν κόψει είχαν την παραγωγή τους σε επιτραπέζιο σταφύλι, αλλά και  άλλοι με οπωροκηπευτικά που  δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. Επίσης στην ελαιοκομία οι αυξημένες βροχοπτώσεις και τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας μαζί με το επερχόμενο νέο «όψιμο καλοκαιράκι» δημιουργούν συνθήκες επώασης του δάκου, όπως και πέρυσι, που εφόσον δε συνδυαστεί με συντονισμένες ενέργειες αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε νέες καταστροφές την παραγωγή.

Στον τουρισμό οι ζημιές στα Επτάνησα και τη Θεσσαλία είναι μεγάλες σε υποδομές ενώ μαζί με το πρόωρο κλείσιμο της σεζόν λόγω των περιοριστικών μέτρων, τόσο εδώ όσο και της καραντίνας σε Μ. Βρετανία και Ολλανδία, φέρνουν την ανάγκη για νέα μέτρα.

Χαρακτηριστική η ανάρτηση το Σάββατο στο twitter του Γιάννη Ρέτσου, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την ανάγκη άμεσων παρμεβάσεων. «Τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό. Θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για επιχ/ήσεις 12μηνης λειτουργίας & υποχρεωτική εφαρμογή του -40% στα ενοίκια όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο» αναφέρει ο κ. Ρέτσος.

Παράλληλα πολλοί συνδεόμενοι κλάδοι όπως αυτός της εστίασης και των αλκοολούχων ποτών βρίσκονται ήδη σε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το τι θα και πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά από μία τόσο αναιμική θερινή σεζόν όπως η φετινή. Γιαυτό τονίζουν την ανάγκη για ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις, όπως είναι η μείωση της φορολογίας καθώς  η διεύρυνση του ωραρίου είναι δύσκολη.

Όπως είχε αναφέρει ήδη σε σχετική ανακοίνωσή του από τον Ιούνιο ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών η πτώση των πωλήσεων είναι στο 70% στο διάστημα του lockdown, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αλλά και από το υφιστάμενο κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος ζητά από την Πολιτεία ουσιαστική στήριξη των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης και των χιλιάδων εργαζομένων τους, μέσω μέτρων όπως είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων των ποτών, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%. Εξίσου σημαντικό μέτρο, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, θα ήταν και η αποκλιμάκωση ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα του κλάδου και πρακτικά η επιβίωση των εργαζομένων που συντηρούνται άμεσα και έμμεσα από τη δραστηριότητα του κλάδου (π.χ. μπάρμεν, σερβιτόροι, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης, παραγωγοί, προμηθευτές και μια σειρά συναφών επαγγελμάτων).  Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είχαν άμεσο όφελος και για την οικονομία, καθώς θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών, λειτουργώντας έτσι και ως ανάχωμα για το παράνομο εμπόριο.

Επιπλέον στον κλάδο του λιανεμπορίου παρά τις θετικές γνώμες για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν ότι εάν δε ληφθούν μέτρα η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Έτσι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωσή του την περασμένη Δευτέρα είχε αναφέρει ότι «η διστακτικότητα στην άμεση εφαρμογή μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και αφ’ ετέρου η  απροθυμία της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων που θα υποχρεώσουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα εντείνουν το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Η ένταξη των εμπορικών επιχειρήσεων αμιγώς τουριστικού ενδιαφέροντος στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ενός προγράμματος επιδότησης της εργασίας, στοχευμένο στους μικρούς που δεν έχουν την πολυτέλεια της εφαρμογής του μέτρου της “εκ περιτροπής εργασίας”, θα αποτελέσουν σημεία  που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε,  για το καλό της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων που υποφέρουν.»

Γιώργος Αλεξάκης