Έμποροι Αθήνας: Ζητούν άμεσες αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την άμεση αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημίες  κατά τη διάρκεια επεισοδίων, ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής από τα συνεργεία του ΕΒΕΑ ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων αυτών ανέρχεται σε 177 και όχι 170 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή: «…Γνωρίζοντας όλοι μας, πολύ καλά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας, και σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να αποζημιωθούν άμεσα διότι πρόκειται, πλέον για θέμα επιβίωσής τους και να εκδοθεί η ΚΥΑ που απαιτείται.

»Στο πλαίσιο αυτό σας αποστέλλουμε συνημμένα λίστα των πληγέντων επιχειρήσεων, όπου κατά δήλωσή τους και μετά από επίσκεψη των ειδικών κλιμακίων του ΕΒΕΑ, έχουν υποστεί ζημιές ενώ καταγγέλθηκαν από τους επιχειρηματίες και κλοπές εμπορευμάτων».

Από την πλευρά της, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητεί άμεσα την ενεργοποίηση του νόμου οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω καταστροφών, αλλά παραχωρεί και μέρος του συνδικαλιστικού της πόρου για αποζημιώσεις μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας.

Οι ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας από την κυριακάτικη επιδρομή είναι εξίσου εκτεταμένες σε σχέση με αυτές των ετών 2008 και 2009, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, και σημειώνει ότι «ισχύει δηλαδή και πάλι αυτή η ιδιότυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που καθιστά επιτακτική την ενεργοποίηση του νόμου και την άμεση οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για να μην θρηνήσουμε περισσότερα λουκέτα στο κλασικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου οι ζημιές από τις καταστροφές ήρθαν να προστεθούν σε αυτές από το σχεδόν μόνιμο κλείσιμο του κέντρου αφενός μεν από τα συνεχή λουκέτα, αφετέρου δε από τις συνεχείς κινητοποιήσεις, που σιγά-σιγά το μεταμορφώνουν σε μία έρημη, επιχειρηματικά, περιοχή».

Για να μην συμβεί αυτό, η ΕΣΕΕ ζήτησε με επιστολή της από τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης να εκδώσουν άμεσα την σχετική υπουργική απόφαση επανενεργοποίησης του νόμου και των σχετικών προθεσμιών για την υπαγωγή στις διατάξεις του, με τις ίδιες ευεργετικές ρυθμίσεις, ώστε να βοηθηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το νέο σοκ των καταστροφών που υπέστησαν και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.

Ακόμα, η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, ζήτησε την 3μηνη αναστολή όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών τους υποχρεώσεων, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση και, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, ζητήθηκε από την ΚΕΕΕ και το ΕΒΕΑ να εξετάσουν τη δυνατότητα παραχώρησης μέρους του ετήσιου συνδικαλιστικού πόρου της ΕΣΕΕ -που άλλωστε προέρχεται αποκλειστικά από τις συνδρομές των επιχειρήσεων- ώστε να διατεθεί άμεσα ως μια πρώτη συμβολική αποζημίωση στις πληγείσες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]