εμπάργκο-στο-ρωσικό-πετρέλαιο-περιπλ-962458
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.05.2022 | 14:17

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Περιπλέκει το πληθωριστικό πρόβλημα της Ευρώπης;

Σχεδόν οι μισές εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προορίζονται για την Ευρώπη, παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία. Πάνω από το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προήλθε από τη Ρωσία πέρυσι.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αναδύεται ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη στρεσάρουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την ανησυχία εξέφρασε ο  Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφέροντας ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με πιθανές ελλείψεις και περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

«Το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί στην παγκόσμια αγορά βραχυπρόθεσμα, αλλά με πρόσθετο κόστος και υλικοτεχνικές προκλήσεις», δήλωσε την Τετάρτη ο γερμανικός βιομηχανικός εμπορικός όμιλος BDI. «Δεδομένου του εμπάργκο πετρελαίου, οι τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται», εκτίμησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και πιο επιφυλακτική, η UBS Global Wealth Management, σύμφωνα με την οποία ο αντίκτυπος του εμπάργκο στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης είναι πιθανό να είναι «διαχειρίσιμος». Ωστόσο, προειδοποιεί, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες πιθανότατα «θα διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας».

Να σημειωθεί επίσης ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παραγωγή της ΕΕ το 2023 θα είναι περίπου 3% χαμηλότερη χωρίς τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για τη Γερμανία, η Bundesbank εκτιμά ότι η δραστηριότητα κινδυνεύει να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 2% το 2022, εάν ένα ενεργειακό εμπάργκο οδηγήσει σε περιορισμούς στους παρόχους ενέργειας και στη βιομηχανία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν, από την άλλη, ότι ο αντίκτυπος θα είναι  λιγότερο σοβαρός και ότι η οικονομία θα είναι σε θέση να χειριστεί το σοκ.

Πηγή: naftemporiki.gr