ελτα-η-επίσημη-παρουσίαση-της-αναμνησ-126782
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.02.2016 | 17:36

ΕΛΤΑ: Η επίσημη παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «2015 – Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας»

Η επίσημη παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «2015 – Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας» διοργανώθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρόντος του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Κυρίου Zou Xiaoli.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης,  ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Δημήτρης Τζώρτζης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Δρ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου, η κυρία Αικατερίνη Παλιού, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Διεθνών θεμάτων ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου, η κυρία Ελένη Πορίχη από το Διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Μαρία Σαράντη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ασίας & Ωκεανίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών – ΠΟΣΤ κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου κ. Φώτης Προβατάς, στελέχη Κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέλη Ελληνοκινεζικών Επιμελητηρίων και Μορφωτικών Οργανισμών, Φιλοτελικά Σωματεία και φίλοι του γραμματοσήμου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Κωστής Μελαχροινός, Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Η επίσημη ανακήρυξη του 2015 σε «Διεθνές Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», αποτέλεσε κίνητρο για την προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην οικονομία, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στα λιμάνια και στον πολιτισμό.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ως φορέας πολιτισμού, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής συνεργασίας και υποστηρίζοντας την ενίσχυση και την αξιοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ  Ελλάδας και Κίνας, εμπνεύστηκαν από την κοινή θαλασσινή και ναυτική ιστορία των δύο χωρών και κυκλοφόρησαν Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – φεγιέ με τίτλο «2015 – Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας», που σχεδιάστηκε με σκοπό την ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών στοιχείων Ελλάδας και Κίνας.

Δείτε το video της παρουσίασης του γραμματοσήμου εδώ:https://youtu.be/nmxHlQMZ5QU

Η εκδήλωση βιντεοσκοπημένη εδώ : https://youtu.be/d7AkOBF951g

Χαιρετισμός του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κυρίου Zou Xiaoli, στην εκδήλωση παρουσίασης της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «2015 – Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας» που διοργανώθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

“Αξιότιμε κ. Θοδωρή Δρίτσα, Υπουργέ Ναυτιλίας

Αξιότιμε κ. Αναστάσιε Κουράκη, Πρώτε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμε κ. Κωστή Μελαχροινέ, Πρόεδρε Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ,

Κυρίες και κύριοι,

 Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι καλεσμένος στην παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «2015-Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας».

Εκ μέρους της Κινέζικης Πρεσβείας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΕΛΤΑ και στον Πρόεδρο κ. Κωστή Μελαχροινό για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Το γραμματόσημο αυτό μας ολοκληρώνει το Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας και θεωρείται ως ένα ωραίο δώρο για την νέα χρονιά.

Το 2015 Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, είναι μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας που αξίζει να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία μας. Για πρώτη φορά η Κίνα διοργανώνει μια τέτοια σειρά εκδηλώσεων με θέμα τη θαλάσσια συνεργασία μαζί με μια άλλη χώρα, ένα γεγονός που αποδεικνύει την ειλικρινή πρόθεση της Κίνας και την μεγάλη δυνατότητα να διευρύνει την θαλάσσια συνεργασία με την Ελλάδα,  υλοποιώντας μαζί τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα.

Μετά από διάφορες κοινές προσπάθειες, πραγματοποιήθηκαν περίπου 30 έργα για την κινεζοελληνική θαλάσσια συνεργασία που αφορούν μεταξύ άλλων το λιμάνι, τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευή, τη θαλάσσια τεχνολογία, το θαλάσσιο πολιτισμό κτλ. Σημειώθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, όπως τα εγκαίνια του έργου της επέκτασης της Προβλήτας ΙΙΙ στον Πειραιά, η επίσκεψη των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού στην Κίνα  καθώς και η επίσκεψη της αποστολής του Κινέζικου Κέντρου Προστασίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, η κινέζικη συμμετοχή στα Ποσειδώνια και στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας, η επίσκεψη των δημάρχων γειτονικών δήμων του Πειραιά, η διεξαγωγή Σεμιναρίου για τη θαλάσσια Τεχνολογία Κίνας-Ελλάδας, και τέλος η επίσκεψη του Κινέζικου Ναυτικού στην Ελλάδα.

Το Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας πρόσθεσε ακόμα περισσότερα επιτεύγματα στις διμερείς μας συνεργασίες και δημιούργησε νέα σημεία αναφοράς για οικονομική ανάπτυξη, συσφίγγοντας περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Έτος αυτός διαδραματίζει έναν υποδειγματικό και ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ. Τον περασμένο Νοέμβριο, το 1ο Φόρουμ για τις Θαλάσσιες Συνεργασίες μεταξύ Κίνας και Νότιων Ευρωπαϊκών Χωρών έγινε στην Κίνα, ταυτισμένο με την Τελετή Λήξης του Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας έστειλε τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα να παραβρεθεί εκεί. Ο Υπουργός κος Δρίτσας, ώς εκπρόσωπος των έξι Νοτίων Ευρωπαϊκών Χωρών, έδωσε ομιλία στο Φόρουμ όπου πρότεινε έναν μηχανισμό της περιφέρειας για θαλάσσια συνεργασία με την Κίνα το οποίο προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επιπλέον, είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός ότι η Cosco ανακηρύχτηκε ως Προτιμώμενος Επενδυτής για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ. Κατά την δική μου άποψη, η απόφαση αυτή είναι αμοιβαία επωφελής και Win-Win, καθώς και μία σπουδαία πρόοδος για την θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ελλάδας και Κίνας-ΕΕ. Η κινέζικη πλευρά ευελπιστεί ότι τα κείμενα θα περάσουν από το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσει ομαλά το πλέον σημαντικό έργο συνεργασίας των δύο χωρών μας το οποίο και θα φέρει άμεσα οφέλη στους δύο λαούς. Η κινέζικη εταιρεία, με πρακτικές δράσεις, εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη της στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα ελληνικά Μέσα, λόγω της επικείμενης αύξησης επενδύσεων από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κινέζικα ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτιλιακών εξοπλισμών, ναυτιλιακές υπηρεσίες και τράπεζες παίρνουν ενεργές συμμετοχές στα ερχόμενα Ποσειδώνια του Ιουνίου και η Κίνα πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη ξένη συμμετοχή-χώρα.

Η Κίνα θέλει να επιταχύνει τους ρυθμούς, μαζί με την ελληνική πλευρά βέβαια, για την κατασκεύη Ταχείας Γραμμής Ξηράς-Θάλασσας μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης συνδέοντας τον κλασσικό με τον θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού, δεδομένο που θα κάνει την Ελλάδα αξιόλογη πύλη της Ευρώπης για το εμπόριο της με την Κίνα και την Ασία. Όλα αυτά ευνοούν την μακρόχρονη εμβέλεια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση απασχολήσεως και δημοσιονομικών εισφορών, την τελειοποίηση του παγκόσμιου χερσαίου και ναυτιλιακού δικτύου αλλά και την ενίσχυση του κινεζοευρωπαϊκού εμπορίου.

Κυρίες και κύριοι,

Η επιτυχία του Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι: χάρη της επιμονής μας στον αμοιβαίο σεβασμό, στο πνεύμα της προόδου και της αλληλοεκτίμησης, επιδιώκοντας την εκτενέστερη συνεργασία, και τη φιλότιμη προσπάθεια, η Κίνα και η Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί θα πραγματοποιήσουν από κοινού την ανάπτυξη και την ευημερία που προσδοκούν με θετικό αντίκτυπο  στον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Αυτό πρέπει να γίνει η κοινή μας πεποίθηση και να αγωνιστούμε για αυτό!

Ευχαριστώ!”