ελσταt-στο-28-ο-ρυθμός-ανάπτυξης-το-τρίτο-323049
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.12.2022 | 12:22

ΕΛΣΤΑT: Στο 2,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους

Στο 2,8 ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2021.

Το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ που αντιστοιχεί στα τρίμηνα των ετών 2019 – 2021 και στα προηγούμενα δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους έχει, όπως προβλέπεται, αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία, που ανακοινώθηκαν στο δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 18/10/2022, καθώς και λόγω της ενσωμάτωσης επικαιροποιημένων στοιχείων που αφορούν στην απολογιστική καταγραφή των κρατικών επιδοτήσεων για την ενέργεια, τα οποία κατέστησαν διαθέσιμα κατά την κοινοποίηση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Οκτωβρίου 2022, ενώ δεν ήταν διαθέσιμα κατά τον χρόνο κατάρτισης των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών για το 2ο τρίμηνο 2022 (Σεπτέμβριος 2022).

Αντίστοιχα, οι χρήστες θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου για το 3ο τρίμηνο 2022 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2022 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.). Επιπλέον, τα στοιχεία για τις συνιστώσες του ΑΕΠ (π.χ. Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, Φόροι, κ.λπ.) των τριμήνων του τρέχοντος έτους τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία εθνικών λογαριασμών έτους 2022, όπως προέρχονται από το σύστημα Πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων (ανάλυση σε 130 προϊόντα).

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.