Categories: Οικονομία

Ελληνική εταιρεία θύμα hacking κρυπτονομισμάτων

Δύσκολες ώρες περνάει η Vulcan Forged, μια εταιρία blockchain ειδικευμένη στο gaming, με έδρα στο Μαρούσι, καθώς έπεσε θύμα hacking αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς εταιρείες στον τομέα του blockchain, με γραφεία στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας. Η εταιρεία έχει ήδη επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων κεφαλαίων στους πελάτες της (αποτιμημένα στο δικό της νόμισμα), το οποίο ωστόσο υποχωρεί κατά 31,3% τις τελευταίες 24 ώρες.

Ειδικότερα, η Vulcan Forged με γραφεία το Μαρούσι, είναι ένα «studio παιχνιδιών blockchain» και «NFT marketplace» που δημιουργεί παιχνίδια φαντασίας για το μετασύμπαν – κάτι που το αποκαλούν VulcanVerse. Το Vulcan Forged κυκλοφορεί έξι διαφορετικά παιχνίδια που βασίζονται σε blockchain. Αντίστοιχα επίσης κυκλοφορεί ένα NFT marketplace. Οι τίτλοι που κυκλοφορούν είναι οι Vulcan Verse, Berserk, BlockBabies, Forge Arena και Vulcan Chess.

Η εταιρεία διατηρεί τα κεντρικά γραφεία development στην Ελλάδα, ωστόσο η εταιρεία που εκδίδει το κρυπτονομισμα έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και επιβλέπεται από ίδρυμα που βρίσκεται στην Σιγκαπούρη. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιο entity, ήταν υπεύθυνο για τη φύλαξη των ψηφιακών πορτοφολιών ωστόσο με κοινή λογική πιο πιθανό είναι να αφορά το ελληνικό τμήμα της εταιρείας.

Η πλειονότητα των κεφαλαίων που ήταν στόχος της κυβερνοεπίθεσης από τα πορτοφόλια των χρηστών ήταν στο ψηφιακό νόμισμα που έχει εκδώσει η πλατφόρμα- το $PYR, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές εντός του παιχνιδιού. Η λεία αποτελεί το 23% των συνολικών νομισμάτων $PYR που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Οι λογαριασμοί χρηστών συνδέονται με ένα ενσωματωμένο πορτοφόλι – μια υπηρεσία που παρέχεται από τη Venly. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η ομάδα διευκρίνισε ότι τα πορτοφόλια των χρηστών ήταν «semi-custodian», που σημαίνει ότι η ομάδα συν διαχειρίζεται τα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών. Στο μέλλον, η πλατφόρμα θα «αφαιρέσει αυτή την πρακτική από ολόκληρο το οικοσύστημα Vulcan». Ως εκ τούτου, θα προχωρήσει στην χρήση εντελώς αποκεντρωμένων ψηφιακών πορτοφολιών.

Τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα ψηφιακά πορτοφόλια 96 διευθύνσεων παραβιάστηκαν, επιτρέποντας στον χάκερ να γίνει πλουσιότερος κατά $140 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από το ψηφιακό νόμισμα $PYR, οι χρήστες είχαν στα ψηφιακά τους πορτοφόλια ETH και MATIC.

Έκτοτε τα κλεμμένα κεφάλαια έχουν διαμοιραστεί σε άλλα πορτοφόλια.

Η ομάδα ισχυρίζεται με ανακοίνωση της στο Twitter ότι έχει εντοπίσει μια διεύθυνση που μπορεί να συνδέεται με ένα κεντροποιημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στο οποίο ο χρήστης έχει περάσει την διαδικασία KYC. Ωστόσο όπως γνωρίζουμε, πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν ψεύτικα ή κλεμμένα στοιχεία από την μαύρη αγορά – και πολλά ανταλλακτήρια υστερούν σημαντικά στην ταυτοποίηση των χρηστών τους.

Συνολικά στόχος της κυβερνοεπίθεσης έγιναν 4,5 εκατομμύρια PYR, με αξία ~ 140 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή της επίθεσης.

Όπως είναι λογικό οι πωλήσεις των κλεμμένων $PYR σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του token, η οποία μειώθηκε κατά ~30% αρχικά.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, η ομάδα της Vulcan έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα στο περιστατικό, δημοσιεύοντας τακτικές ενημερώσεις στο Twitter ενώ αποζημίωσε πλήρως τα θύματα της επίθεσης από τα αποθεματικά της.

Comments are closed.


Recent Posts

Με «Ελληνικό Πρωινό» ξενοδόχοι και αεροδρόμιο Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Με το σερβίρισμα «Ελληνικού Πρωινού» γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ελληνική ξενοδοχία και ο Διεθνής…

7 λεπτά ago

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Πακιστάν – Δεν επέζησε το πλήρωμα

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ένα από τα ελικόπτερα του συνετρίβη σε μια νοτιοδυτική συνοικία, σκοτώνοντας και…

13 λεπτά ago

Ρωσία: Στρατεύσιμος αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει στην Ουκρανία

Στην πόλη Ριαζάν, που βρίσκεται 185 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ένας στρατεύσιμος άνδρας αυτοπυρπολήθηκε και άρχισε να φωνάζει ότι δεν…

20 λεπτά ago

Κλείνουν σχολεία λόγω κακοκαιρίας “BOGDAN”

Σε αυξημένη ετοιμότητα θα είναι από σήμερα το απόγευμα και έως αυριο το βράδυ ο μηχανισμός πολιτικής προστασία ςτην Κέρκυρας…

20 λεπτά ago

ΣΥΠΑ: Αποστολή Επιστολής αντίθεσης στην μετατροπή της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών σε ΝΠΔΔ

Σe επιστολή  των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής η οποία υπογράφεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων…

25 λεπτά ago

ΑΕΚ: Αυτή είναι η χωρητικότητά της OPAP Arena

Πάνω από 30.000 θεατές θα χωρά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, σύμφωνα με ανάρτηση της Περιφέρειας Αττικής για τον ακριβή αριθμό των…

34 λεπτά ago