ΕΚΤ: Πιέζει τις ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν μαζικούς πλειστηριασμούς

Φρένο σε κάθε μορφής άτυπη σεισάχθεια μέσω εκτεταμένων διαγραφών δανείων ή αποφυγής ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, βάζουν οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από πλευράς ΕΚΤ (SSM) διαμηνύεται σαφώς στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηριασμούς και πωλήσεις.

Αυτό διεμήνυσαν σαφώς στους Έλληνες τραπεζίτες στη συνάντηση της Δευτέρας 11/9 στη Φρανκφούρτη, το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και η αντιπρόεδρος του SSM, Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ. Στη συνάντηση που αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» του περασμένου Σαββάτου, το μήνυμα προς τους Έλληνες τραπεζίτες ήταν ότι «μέχρι εδώ καλά, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν το 2018 και 2019, αν περιμένετε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μόνο από ρυθμίσεις δανείων». Και η μόνη συνταγή επιτυχίας των στόχων, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, είναι εκκίνηση των πλειστηριασμών και αύξηση των πωλήσεων δανείων. Σημειώνεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2017 οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Ωστόσο οι «θεσμοί» δυσφορούν για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτό ήταν ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στη συνάντηση της Δευτέρας στη Φρανκφούρτη, καθώς η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι πρώτοι e- πλειστηριασμοί πάνε για Νοέμβριο – Δεκέμβριο, περιορίζοντας μάξιμουμ στους 1.000 τους πλειστηριασμούς που μπορούν να διενεργήσουν φέτος οι τράπεζες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΕΚΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Αφήστε μια απάντηση