Εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές στον «πυρήνα» των νέων ελαφρύνσεων

Σβήνουν και γράφουν στο κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αναμένονται ανακοινώσεις για μεγάλο “κούρεμα” της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021 αλλά και παρέμβαση στο μέτωπο του μη μισθολογικού κόστους που είναι ένα πάγιο αίτημα εργοδοτικών φορέων.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις αναμένεται να αποτυπωθούν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα μπει σε φάση οριστικοποίησης, μετά Και την ολοκλήρωση του Eurogroup της Παρασκευής όπου αναμένεται να συμφωνηθεί το “πάγωμα” των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2021.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δύο φάσεις. Η μια «δόση» θα γίνει το 2021, πιθανόν στο δεύτερο εξάμηνο και θα είναι σε ύψος τουλάχιστον 50%, Μένει να φανεί εάν αυτή η μείωση θα είναι οριζόντια ή αν αφορά ” τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι στοχευμένη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μπορεί να επιτευχθεί και με αύξηση του αφορολογήτου, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ. Εναλλακτικά , μπορεί να γίνει με μείωση των συντελεστών, που ξεκινούν από το 2,2% ως το 10%, είτε με συνδυασμό των δύο.

Επίσης αναμένεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον συνοδευθεί από ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!