εισφορά-αλληλεγγύης-επέκταση-του-κο-609754
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.09.2020 | 13:31

Εισφορά αλληλεγγύης: Επέκταση του «κουρέματος» και στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Επέκταση του μέτρου απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης πρόκειται για μια κίνηση με στόχο τη  στήριξη μιας κατηγορίας φορολογουμένων που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση. Μάλιστα πολλοί από τους ιδιοκτήτες φέτος φέτος είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% που θεσπίστηκε λόγω της πανδημίας. Βέβαια, η  κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια θα αφορά μόνο το 2021, δηλαδή θα αφορά τα φετινά εισοδήματα και θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της Εφορίας του 2021. Πάντως έρχεται να προστεθεί στην έκπτωση φόρου 30% για τα «κουρεμένα» ενοίκια που λαμβάνουν ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ, το 2021 ότι δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης και θα πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος 4.076 φόρο. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνει τα 176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις απαλλαγών από την εισφορά αλληλεγγύης όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος.

Επίσης Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ή ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παράλληλα και εισοδήματα από ενοίκια δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης το 2021. Ούτε για τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες, ούτε για το ελεύθερο επάγγελμα που απέκτησαν φέτος, ούτε για το εισόδημα από ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο απαλλαγής των εισοδημάτων από ενοίκια από την εισφορά αλληλεγγύης είναι οριζόντιο, δηλαδή αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Σημειώνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι να έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο από τις μισθωτές τους αμοιβές, αλλά εάν αποκτούν και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης. Το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό της Εφορίας που θα προκύψει με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 13.000 θα πληρώσει κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα των 18.000 ευρώ αλλά θα απαλλαγεί για το εισόδημα των ενοικίων των 13.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης