εφορία-τι-θα-γίνει-με-τα-300-ευρώ-που-χρωστ-640847
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.03.2022 | 13:32

Εφορία: Τι θα γίνει με τα 300 ευρώ που χρωστούν οι ανεμβολίαστοι -Τι απαντά ο Οικονόμου

Στις 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ωστόσο, το θέμα που έχει προκύψει είναι τι θα γίνει με τα 300 ευρώ, τα οποία έχουν επιβληθεί για τους τρεις προηγούμενους μήνες σε περισσότερους από 300.000 πολίτες.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε την Τετάρτη πως τα πρόστιμα (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και μισού Απριλίου) θα πληρωθούν κανονικά στην εφορία και η απόφαση κατάργησής τους δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι:

  • Έχει καταλογιστεί πρόστιμο και θα καταλογιστεί μέχρι τις 15 Απριλίου το ποσό των 300 ευρώ.
  • Όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε. Το Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αναφερόμενος στην είσπραξη των προστίμων σημείωσε: «Δεν σημαίνει ότι όσα πρόστιμα  έχουνε επιβληθεί δεν θα εισπραχθούν, αφού θα εξακολουθούν να ισχύουν».

Ωστόσο, παρά τις αναφορές του υπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναφέρει πως ήδη αρκετοί πολίτες σπεύδουν στις ΔΟΥ για να υποβάλλουν ένσταση ή ενδικοφανή προσφυγή, με τους εφοριακούς να τους παραπέμπουν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό και μέλος της διοίκησης της ΕΛΦΕΕ, Δημήτρη Μπόκαρη, πολλοί επαγγελματίες γίνονται αποδέκτες παραπόνων από πελάτες τους, όταν διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαιωθεί αυτά τα πρόστιμα, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στους περισσότερους ανεμβολίαστους, έχει ήδη αποσταλεί το σχετικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τη χρέωση του προστίμου, ενώ σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, εστάλη συστημένη επιστολή από την ΑΑΔΕ, είπε ο κ. Μπόκαρης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τον Ιανουάριο ήταν 50 ευρώ, για τον Φλεβάρη 100 ευρώ, για τον Μάρτιο 100 ευρώ και για τον Απρίλιο 50 ευρώ.