Categories: Οικονομία

Εφορία: Στο στόχαστρο ύποπτες υποθέσεις 500 εκατ. ευρώ

Ανεβάζουν «στροφές» οι ελεγκτικές αρχές στη μάχη κατά της διακίνησης μαύρου χρήματος στις εφορίες, εντείνοντας τη δράση τους κατά των εγκληματικών δραστηριοτήτων και της φοροδιαφυγής, που στερούν σημαντικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι έλεγχοι, που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, έχουν βγάλει «λαβράκια», αφού δεκάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν πέσει στα «δίχτυα» των διωκτικών αρχών για «ξέπλυμα», αλλά και μεγάλη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις καθώς και τσουχτερά πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη υπάρχουν εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών οι οποίες έχουν παραπεμφθεί προς έλεγχο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τις μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις να πέφτουν «βροχή». Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ότι μόνο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 73 υποθέσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Φεβρουάριο, οπότε και είχαν αποσταλεί 81 υποθέσεις, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει 352 υποθέσεις.

Επίσης, τον ίδιο μήνα εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 58 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων μάλιστα προσεγγίζει τα 37 εκατ. ευρώ. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έχουν αποσταλεί στην ανωτέρω Αρχή 514 υποθέσεις, με το σύνολο της οφειλής αυτών να ανέρχεται σε 464 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ύποπτων υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «φρέσκες» υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, τα πρόσωπα που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το Δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το ξέπλυμα αποστέλλει στην εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για μαύρο χρήμα.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 71 νέες υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, μάλιστα, εμπλέκονται συνολικά 346 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για 195 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν τα 86 εκατ. ευρώ.

Βασικά αδικήματα
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης του μαύρου χρήματος επήλθαν σημαντικές αλλαγές με τον νέο νόμο 4816/2021, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις του βασικού νόμου για το ξέπλυμα (4557/2018) και άλλαξε, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο των παραβάσεων που εντάσσονται στα βασικά αδικήματα. Έτσι, στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλαξε και η διαδικασία της δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου. Σε κάθε περίπτωση, για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και την εκδίκαση φορολογικών διαφορών, αρμόδια είναι τα δικαστήρια που είναι κοντά στην έδρα του οφειλέτη ή του φορολογούμενου.

Comments are closed.


Recent Posts

Τα συμπτώματα της σεξυπνίας και τι μπορεί να προκαλέσει

Yπάρχουν πολλές διαταραχές που συνδέονται με τον ύπνο, με τις πιο διάσημες να είναι η υπνοβασία και να μιλάει κάποιος…

4 λεπτά ago

ΑΠΘ: Σάλος με παρενόχληση φοιτήτριας σε ντουζιέρες -Δείτε την καταγγελία

Σάλος στη Θεσσαλονίκη μετά από δημόσια καταγγελία μίας κοπέλας για παρενόχληση από τρεις άνδρες στις κοινόχρηστες ντουζιέρες των φοιτητικών εστιών…

8 λεπτά ago

Τουρκία: Κλήση των πρεσβευτών 9 χωρών μετά το κλείσιμο των προξενείων τους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών, καθώς πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην…

10 λεπτά ago

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο

Με ήπια άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στη σημερινή συνεδρίαση, λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα των 1,030 μονάδων. Από την…

17 λεπτά ago

Σερβία: Ένταση στη βουλή στη συνεδρίαση για το θέμα του Κοσόβου

Ιδιαίτερα θερμό είναι το κλίμα στη Βουλή της Σερβία κατά την συνεδρίαση με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου.…

23 λεπτά ago

Στη Δράμα αύριο ο Μητσοτάκης για την κηδεία του Ευστάθιου Τσιτλακίδη

Ο Πρωθυπουργός το πρωί θα μεταβεί στον Γρανίτη Δράμας για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη…

29 λεπτά ago