εφκα-αναμένεται-η-ρευστότητα-κλειδ-856816
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.12.2020 | 13:45

ΕΦΚΑ: Αναμένεται η ρευστότητα – “Κλειδί” η δήλωση ΙΒΑΝ

Πώς και πώς περιμένουν χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι τις επιστροφές ποσών από τις εκκαθαρίσεις του περασμένου έτους του ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση με καθυστέρηση πολλών μηνών (συνήθως γίνεται κάθε Μάιο) ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο και αναμένεται να φέρει περίπου 105 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς μη μισθωτών, σε όσους βέβαια έχουν δηλώσει το σχετικό ΙΒΑΝ και δεν έχουν επιλέξει το συμψηφισμό με μελλοντικές καταβολές ή άλλες υποχρεώσεις.

Από την τελευταία εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν συνολικά 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ.

Αυτοί έχουν λαμβάνειν καθώς πλήρωσαν για εισφορές 2019 ποσά υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημά τους με βάση τη νομοθεσία που ίσχυσε μέχρι το οικονομικό έτος 2019. Από φέτος οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ με δική τους επιλογή καθορίζουν τη κατηγορία ασφάλισης που επιθυμούν ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.
Με βάση πληροφορίες πάντως η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσπαθεί να κλείσει το θέμα της επιστροφής των ποσών το συντομότερο και δη τις επόμενες μέρες. Βέβαια αρχικά είχε δηλωθεί ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα γινόταν οι καταβολές.