εφιαλτικές-προβλέψεις-για-ράλι-στο-ρε-1047369
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.07.2022 | 19:00

Εφιαλτικές προβλέψεις για ράλι στο ρεύμα τον Αύγουστο

Eφιαλτικές είναι οι προβλέψεις της αγοράς για την τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο.

Η κατάσταση τείνει να γίνει φαύλος κύκλος, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να βρίσκονται στο στόχαστρο μιας κρίσης, που όμοια της, αναφορικά με την ένταση και τα χαρακτηριστικά της, να μην έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας

Ακόμη και στο καλό σενάριο της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 στις 21 του μηνός, τα μέχρι στιγμής δεδομένα προεξοφλούν χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Αύγουστο άνω των 500 ευρώ/MWh. Στο κακό σενάριο, για το οποίο προετοιμάζεται όλη η Ευρώπη, οι ειδικοί μιλούν για πραγματικό Αρμαγεδδώνα.

Στο οικονομικό επιτελείο, μία ημέρα ουσιαστικά πριν από την έναρξη του νέου συστήματος τιμολόγησης, επικρατεί έντονος προβληματισμός, αφού βλέπουν είτε να ακυρώνονται στην πράξη η μία μετά την άλλη οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ή να «ματώνει» δημοσιονομικά ο προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί, όπως για παράδειγμα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Η αγορά αναμένει μια πτωτική τάση της τιμής του φυσικού αερίου στην περίπτωση που επανέλθει μετά το δεκαήμερο συντήρησης σε λειτουργία ο Nord Stream 1, η οποία όμως δεν θα διαφοροποιήσει πολύ τις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, που θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουλίου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κατάσταση των γειτόνων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσον θα ζοριστεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας που έχει καταστεί εξαγωγικό και στηρίζει τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρισμό γειτονικές χώρες. Αρμόδιοι παράγοντες μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος και μέσα στο καλοκαίρι στην περίπτωση που χώρες όπως η Ιταλία όπου κατευθύνονται οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ή η Βουλγαρία όπου κατευθύνονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Συνεχίζονται οι συνεχείς ανατιμήσεις

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές και οι κυβερνήσεις λειτουργούν περισσότερο πυροσβεστικά, αδυνατώντας να δώσουν βιώσιμες λύσεις. Η κατάσταση τείνει να γίνει φαύλος κύκλος, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να βρίσκονται στο στόχαστρο μιας κρίσης, που όμοια της, αναφορικά με την ένταση και τα χαρακτηριστικά της, να μην έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τα 142 ευρώ η μεγαβατώρα και τελικά έκλεισε στα 139 ευρώ, με άνοδο 7,6%. Μία τιμή που αναμφίβολα τρομάζει, αφού αποτελεί το βασικό καύσιμο για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Νέο άλμα για το ρεύμα

Εκτοξεύτηκε ξανά η τιμή στα 349 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 14%. Πάντως, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και οι τιμές παραμείνουν επί μακρόν σε αυτά τα επίπεδα, τότε είναι σίγουρο ότι τα χρήματα που έχει προβλέψει η κυβέρνηση να ξοδέψει για το νέο σύστημα υπολογισμού των λογαριασμών, σίγουρα δεν θα επαρκέσουν.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, αυτές βρίσκονται μία ανάσα εκ νέου από τα 120 δολάρια το βαρέλι. Πριν από λίγο η τιμή του «μαύρου χρυσού» ήταν στα 117,3 δολάρια το βαρέλι.

Για τα καύσιμα στην αντλία, οι όποιες μειώσεις έφτασαν στο τέλος τους, αφού από σήμερα το μεσημέρι και ξεκίνησαν ξανά οι ανατιμήσεις, έστω και πολύ μικρές.

Η μέση τιμή χθες για την βενζίνη ήταν στα 2,4 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης ήταν στα 2,123 ευρώ το λίτρο.