ε9-τέλος-χρόνου-για-αλλαγές-και-διορθώσ-323245
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.03.2023 | 08:33

Ε9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις-Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν

Έως τις 31 Μαρτίου 2023 μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν νέα δήλωση Ε9, πριν εκδοθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.  Σημειώνεται ότι η υποβολή των νέων αυτών δηλώσεων είναι δυνατή μόνο μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ.

Όσοι απέκτησαν νέο ακίνητο μέσω αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητο, όσοι είχαν αλλαγές στο ποσοστό συνιδιοκτησίας, αλλά και όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, υποχρεούνται έως τέλος Μαρτίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9. Παράλληλα, οφείλουν να προχωρήσουν και σε τυχόν διορθώσεις λαθών στα στοιχεία ακινήτων, προκειμένου να μη πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ έως το τέλος του μήνα , στη συνέχεια η πλατφόρμα του Ε9 κλείνει και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εντός Απριλίου. Από τον Μάιο, αρχίζει η πληρωμή του φόρου ακινήτων σε δέκα μηνιαίες δόσεις έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

Ειδικά για περιπτώσεις κληρονομιάς ακινήτων, η προθεσμία υποβολής Ε9 μπορεί να μετατεθεί και μετά την 31η Μαρτίου, ανάλογα με τον χρόνο λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς και ανάλογα με το εάν έχουν προηγηθεί ή όχι αποποιήσεις από άλλους κληρονόμους.