Πέμπτη
28
Σεπτέμβριος
Back

Δράμα: Το Jessica μετατρέπει μια παλιά καπναποθήκη σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων

Υπεγράφη την Τετάρτη 30 Ιουλίου στην Αθήνα, μεταξύ της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και της ΕΡΓΟΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΤΕΕ, η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA.

Το έργο αφορά στην μετατροπή ενός διατηρητέου κτιρίου (παλαιά καπναποθήκη) στο κέντρο της Δράμας, σε πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων (5*) κλασικού τύπου (ΑΑ), δυναμικότητας 144 κλινών σε 72 δωμάτια. Το υπό κατασκευή ξενοδοχείο πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο πέντε αστέρων ξενοδοχείο σε όλο το νομό της Δράμας, έχοντας την δυνατότητα να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου. Η φυσιογνωμία του ως ιστορικό ξενοδοχείο και η τοποθέτηση του σε ένα κομβικό σημείο της πόλης της Δράμας με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, θα αποτελέσουν τα καίρια ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Το ξενοδοχείο πέραν από την πολυτελή φιλοξενία θα παρέχει στους πελάτες του υπηρεσίες ευεξίας (spa), γυμναστηρίου, αίθουσες συνεδρίων και δεξιώσεων, μουσείο καπνού και εστιατόριο/café ενώ παράλληλα θα απασχολεί προσωπικό από την ευρύτερη περιοχή.

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει έκτος από τα κεφάλαια του JESSICA, ιδιωτικά κεφάλαια, κεφάλαια από τον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και τραπεζική χρηματοδότηση από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διαχειρίζεται συνολικά € 50 εκατ. κεφαλαίων του JESSICA (Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές) για χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης, υπό την ιδιότητά της ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και νησιών Βορείου Αιγαίου με την επιπλέον συγχρηματοδότηση (τραπεζικό δανεισμό ή/και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια) να ανέρχεται σε συνολικά €21 εκ.

Τα έργα που αξιολογούνται σε όλες τις περιφέρεις αφορούν, ενδεικτικά, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών ή/και αστικών ακινήτων, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, βασικές αστικές υποδομές (π.χ. εκπαίδευσης, πολιτισμού δίκτυα τηλεθέρμανσης ), ανακατασκευή/ανάπλαση παλαιών αποθηκών καθώς και ξενοδοχειακών μονάδων, ανάπλαση πηλοθεραπευτηρίου, μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα φυσικής αποκατάστασης κλπ. Ειδικότερα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης άλλα 4 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου € 21 εκ. που αιτούνται χρηματοδότηση από το JESSICA ύψους περίπου €9 εκ. -2-

Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Αποσκοπεί στην στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Το JESSICA αποτελεί μία νέα προσέγγιση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης καθόσον αφορά επιστρεπτέα χρηματοδότηση (μέσω δανείων ή/και ιδίων κεφαλαίων), με προνομιακούς όρους επιτοκίου και διάρκειας αποπληρωμής, αντί επιχορήγησης.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μέσω της συμμετοχής της στη πρωτοβουλία JESSICA, αποδεικνύει την βούληση της να ενισχύσει την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα θέτοντας ως βάση την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές κάθε Περιφέρειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Περιγραφή του κτηρίου

Βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η καπναποθήκη και τα γραφεία εμβαδού 7.500 τ.μ.. Είναι αξιόλογο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής ειδικής χρήσης και λειτουργίας.

Η σύνθεση του κτιρίου είναι αποτέλεσμα των γενικότερων τάσεων που επικρατούν στην αρχιτεκτονική την εποχή εκείνη. Το 1924 ο Ελβετό-εβραίος καπνέμπορος Hermann Spierer αγόρασε δύο οικόπεδα δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας για λογαριασμό της ομόρρυθμης εταιρείας «Έρμαν Σπήρερ και Σια». Στα οικόπεδα αυτά κτίστηκε από τον Konrad vοn Vilas μια τεράστια καπναποθήκη («ουρανοξύστης Σπήρερ» κατά τον τύπο της εποχής).

Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίσμα με ορθογώνια κάτοψη και αναλογίες πλευρών. Το ισόγειο διαιρείται δια μέσου μιας εγκάρσιας τοιχοποιίας σε δυο τμήματα με ανεξάρτητες για το καθένα εισόδους.

Για την κατακόρυφη μεταφορά των δεμάτων του καπνού έχει προβλεφτεί η εγκατάσταση ανελκυστήρα. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό βρίσκεται το μικρότερο σε όγκο και έκταση κτίριο των γραφείων της εταιρείας.

Η καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία καπνού. Στις 20 Ιανουαρίου 1932 αγόρασε το κτίσμα η «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε.», η οποία συνέχισε σ’ αυτό την επεξεργασία καπνού. Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της Δράμας, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τότε μόνο σαν αποθήκη καπνών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!