ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος στην Ελλάδα

Αισιόδοξο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία «εξαιρετικά ευαίσθητη» συγκυρίαι.

Στην έκθεση World Economic Outlook που παρουσίασε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης το προσεχές σαββατοκυριακό και σε ότι αφορά την Ελλάδα διατηρεί την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξει του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Παράλληλα προβλέπει ότι το 2020 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι η ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ θα ανακοπεί σημαντικά. Συγκεκριμένα το 2024 βλέπει αύξηση μόλις 1,2%. Στο ίδιο επίπεδο είχε τοποθετήσει τον πήχη για το 2023 στην προηγούμενη έκθεση.

Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά το Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το τέταρτο τρίμηνο. Για το 2020 εκτιμά ότι το Q4 θα τρέξει με 1,8% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 18,5% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά ακόμα μια ποσοστιαία μονάδα, στο 17,5%.

Επιτάχυνση βλέπει αντίθετα το ταμείο σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. Ο πήχης μπαίνει για το 2019 στο 1,1%, ανεβαίνει στο 1,4% την επόμενη χρονιά και το 2024 διαμορφώνεται σε 1,8%.

Σε ότι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται έλλειμμα 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και 3,4% το 2024.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη υποβαθμίζει αισθητά την εκτίμησή του καθώς βλέπει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις. Προβλέπει ρυθμούς ανάπυξης μόλις 1,3% για τη νομισματική ένωση έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΔΝΤ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ, 2.4%


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]