δντ-κίνα-και-ινδία-θα-συνεισφέρουν-το-50-733903
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.05.2023 | 09:30

ΔΝΤ: Κίνα και Ινδία θα συνεισφέρουν το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023

Eπί τα βελτίω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την Ασία-Ειρηνικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέα του έκθεση.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα ωθηθεί κατά κύριο λόγο από τις οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Παράλληλα σημειώνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί κατά 4,6% φέτος, το οποίο είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την πρόβλεψή του τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναβαθμισμένες προοπτικές του ΔΝΤ θα σήμαιναν ότι η περιοχή θα συνεισφέρει περίπου το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Η Ασία και ο Ειρηνικός θα είναι οι πιο δυναμικές από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου το 2023, κυρίως λόγω των ανοδικών προοπτικών για την Κίνα και την Ινδία», ανέφερε στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες αναδυόμενων αγορών της περιοχής αναμένεται να συμβάλουν περίπου στο ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, με την υπόλοιπη Ασία και τον Ειρηνικό να συνεισφέρουν ένα επιπλέον πέμπτο», ανέφερε για Κίνα και Ινδία.

Σε επίπεδο χώρας, ο οργανισμός αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης για την Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Λάος σε 5,2%, 4,5%, 6% και 4% αντίστοιχα. Ωστόσο, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

«Η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση από την Κίνα θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα στις προηγμένες οικονομίες της περιοχής, αλλά αναμένεται να αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίσταση άλλων εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων» επισημαίνει. Ειδικότερα, μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2023 στο 1,3% για να αντικατοπτρίζει την «ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και επενδύσεις και τη μεταφορά από την απογοητευτική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022».

Ωστόσο, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Η αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών αναμένεται επίσης να «μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης» φέτος στο 1,6% και 1,1%, αντίστοιχα, ανέφερε. «Οι πληθωριστικές πιέσεις στις προηγμένες οικονομίες της Ασίας αναμένεται να είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του Οκτωβρίου 2022, καθώς η αύξηση των μισθών έγινε πρόσφατα πιο εμφανής στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.