δημόσιο-έχασε-40-δισ-για-τη-σωτηρία-των-τ-804403
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 14.11.2023 | 11:26

Δημόσιο: Έχασε 40 δισ. για τη σωτηρία των τραπεζών

«Το μεγάλο ξεπούλημα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της  «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία αναφέρεται στις τεράστιες απώλειες του Δημοσίου από την επιχείρηση σωτηρίας των τραπεζών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει:

  • Με απώλειες 10,7 δισ. ευρώ αποχωρεί το Δημόσιο από Εθνική και Alpha Bank
  • Μερίσματα του 2024 πάνω από 500 εκατ. ευρώ χαρίζονται στους ιδιώτες επενδυτές
  • Σε εξευτελιστική τιμή ανά μετοχή πήρε η ιταλική Unicredit το 9% της Alpha Bank

Συνολικά, το Δημόσιο φαίνεται να έχασε 40 δισ. για τη… σωτηρία των τραπεζών!

Και η εφημερίδα συνεχίζει:

Η υπόθεση «σωτηρία των τραπεζών από το Δημόσιο» φτάνει στο τέλος της, όσοι εκπροσωπούν το δημόσιο συμφέρον οφείλουν έναν σοβαρό απολογισμό. Αντ’ αυτού, ακούγονται επιχειρήματα που δεν ευσταθούν. «Το ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν έχασε αλλά κέρδισε από την εμπλοκή του στις τράπεζες», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης – λόγω του PSI! Οταν «κουρεύτηκε» το χρέος, αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και φορέων του Δημοσίου, ο δε ελληνικός λαός πλήρωσε με ένα σκληρό, 2ο μνημόνιο, για τη σωτηρία των τραπεζών.

Η «αρπαγή» έναντι εξευτελιστικού τιμήματος του 9% της Alpha Bank είναι ο επίλογος σε όλη την παρουσία του Δημοσίου ως «επενδυτή» στις τράπεζες. Ποτέ δεν ήλεγξε τίποτε. Kαι σε όλες τις φάσεις έκανε «δωρεά σώματος» στις τράπεζες. Δεν όρισε διοικήσεις, δεν άσκησε επενδυτική πολιτική, αυτοαποκλείστηκε από αυξήσεις κεφαλαίου καταβαραθρώνοντας τα ποσοστά του χωρίς να πάρει ευρώ, πλήρωσε σάπιο ενεργητικό χρεοκοπημένων τραπεζών για να τις αποδώσει καθαρές.

Τώρα τους χαρίζει μερίσματα και αποδέχεται εξευτελιστικές προσφορές. Η υπόθεση τελειώνει όπως άρχισε: σαν μια πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά περίπτωση «δωρεάς σώματος».

Και δεν είναι μόνο όσα χάθηκαν με την «επένδυση». Πρέπει να προστεθούν ο αναβαλλόμενος φόρος και η προσφορά εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους πάνω από 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημόσιων πόρων στην ιστορία του ελληνικού κράτους…