δημόσιο-αυτό-είναι-το-σχέδιο-θερμοστ-1031138
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 09.06.2022 | 11:17

Δημόσιο: Αυτό είναι το σχέδιο «Θερμοστάτης» για μείωση της κατανάλωσης – Επίσημες ανακοινώσεις

Το σχέδιο «θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα Περιέγραψε τρεις άξονες:

— Δημιουργείται πλατφόρμα για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας

— Δίνονται κίνητρα επιβράβευσης στους φορείς σε όσους περικόπτουν το κόστος.

Όπως ανακοινώθηκε, οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.




Εξειδικεύοντας το σχεδιασμό ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι ο φορολογούμενος ωφελείται από το σχέδιο γιατί αυτός πληρώνει τη δαπάνη. Το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, εξήγησε.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το ΥΠΟΙΚ θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Σημείωσε ότι υπάρχουν 12.500 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά.

Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα. Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν έκτακτες ανάγκες σε κάποιους φορείς, θα γίνονται οι σχετικές προσαρμογές, είπε όπως αναφέρει το Euro2day.

Ο υπουργός εξήγησε ότι κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών ακόμα και αν πετύχει οικονομία θα λάβει μικρότερη ενίσχυση ακόμα και αν πετύχει μείωση κατανάλωσης καθώς θα μπορούσε να είχε πετύχει μεγαλύτερη αν είχε εφαρμόσει και το συγκεκριμένο μέτρο.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για να εφαρμοστούν τα μέτρα πιο αποτελεσματικά και γρήγορα θα υπάρξει ένα σύστημα υποβοήθησης των διοικητικών και τεχνικών υπευθύνων (helpdesk), με ειδικούς σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.

Ειδικότερα, σε σχέση με τους ΟΤΑ, ανέφερε, “θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, καθώς εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη. Θα βοηθήσουμε, παρόλα αυτά, με πόρους του φορολογούμενου, κατά ένα μέρος, στο θέμα του οδοφωτισμού στους Δήμους, αλλά αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση 10%, τότε οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν τους επιπλέον πόρους μόνοι τους, με όποιο τρόπο επιλέξουν.”

Ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι το υπουργείο του θα συντονίσει τους υπεύθυνους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα κλιματιστικά, η συντήρηση, η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό.

Τα μέτρα

Η Ρένα Σδούκου από την πλευρά της σημείωσε ότι το 2022 το κόστος θα φτάσει το 1,65 δισ., αύξηση 66% σε σχέση με πέρυσι. Οι φορείς θα ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για κάθε κτήριο του δημοσίου. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί. Θα υπάρξει εγκύκλιος για τη δήλωση «ενεργειακού υπευθύνου».

Πέρα από τα όσα ήδη αναφέρθηκαν (υπεύθυνος κτηρίου, πλατφόρμα), η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, εξήγησε πώς ακριβώς μπορούν τα δημόσια κτίρια να επιτύχουν ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του 10-15%.

Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες είναι τα εξής:

-Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων, καθώς και ρύθμιση της θερμοκρασίας σε αυτά.

-Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

-Ορισμός υπαλλήλου που θα φεύγει τελευταίος από τον χώρο και θα είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο όλων των συσκευών.

-Φυσικό αερισμός του κτηρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (κουρτίνες, στόρια) όπου χρειάζεται.

-Για τον οδοφωτισμό, στόχος για περιορισμός της χρήσης κατά 35-40%.

-Για τα συστήματα ύδρεσης και αποχέτευσης, η κυβέρνηση θα στηρίξει μέτρα για τη βελτίωση και αναβάθμιση των αντλιοστασίων, όπως η τοποθέτηση inverter.

-Προσωπική/εθελοντική προσπάθει. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν διάλειμμα 10 λεπτών από το κλιματιστικό, ανοίγοντας τα παράθυρα.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι η κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια κτίρια για το 2022 αναμένεται να φτάσει τις 5.300 γιγαβατώρες, αντιπροσωπεύοντας το 10,85% της συνολικής κατανάλωσης. Το κόστος της κατανάλωσης αυτής θα είναι αυξημένο κατά 66% σε σχέση με το 2020, αναμένεται δηλαδή να πλησιάσει τα 600 εκατ. ευρώ (πρόπερσι οι ενεργειακές ανάγκες του Δημοσίου ανήλθαν στα 596 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης. Εκανε έκκληση τους εργαζόμενους να προσέξουν στην καθημερινότητα και, για παράδειγμα, να μην λειτουργεί ο κλιματισμός όταν είναι ανοικτά παράθυρα αλλά και να κλείνουν οι ηλεκτρικές συσκευές μετά το πέρας της εργασίας.

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για κτηριακές παρεμβάσεις

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξήγγειλε το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια και την ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Η πλατφόρμα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανοίξει εντός του Ιουλίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να δουν τις σχετικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι δύο:

-Τα δημόσια κτίρια να είναι κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β

-Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών CO2 κατά 30%.

Το πρόγραμμα προβλέπει κυρίως την αντικατάσταση κουφωμάτων, σκίασης, ψύξης θέρμανσης, παραγωγής και χρήσης ζεστούς νερού, παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε δημόσια κτίρια μέσω της χρήσης ΑΠΕ και καινοτόμων ψηφιακών μοντέλων.

Το πρόγραμμα έχει 640 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Φορέας υλοποίησης θα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.