δημήτρης-μελισσανίδης-απέκτησε-το-ερ-177204
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.05.2022 | 15:30

Δημήτρης Μελισσανίδης: Απέκτησε το εργοστάσιο της Shelman για 23 εκατ. ευρώ

Στην απόκτηση του πρώην ακινήτου που στέγαζε κατά το παρελθόν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ειδών ξυλείας Shelman προέβη ο εφοπλιστής, Δημήτρης Μελισσανίδης, όπως επιβεβαιώνουν πηγές με γνώση του θέματος στο Capital.gr. Το ποσό που κατέβαλε στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε ο Δ. Μελισσανίδης ανήλθε στα 23 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την πτωχευμένη Shelman, που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης, απέκτησε το 2009 η θεσσαλική Alfa Wood με τίμημα 11 εκατ. ευρώ, γεγονός που την καθιστούσε κυρίαρχη δύναμη στην εγχώρια αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας. Ωστόσο και η Alfa Wood αντιμετώπισε στη συνέχεια σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας που διατηρεί να βρίσκεται υπό διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμού.

Θυμίζουμε ότι η Shelman είχε τεθεί από το 2014 σε καθεστώς πτώχευσης, αποτελώντας κατά το παρελθόν έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ τεχνητής ξυλείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Γρεβενά αλλά και στη Βάρνα της Βουλγαρίας με θυγατρική εταιρεία που διατηρούσε εκεί.

Το ακίνητο του Βασιλικού έχει συνολική έκταση περί τα 400 στρέμματα με κτιριακές εγκαταστάσεις 120.000 τ.μ. Κατά το παρελθόν η εκτίμηση της αξίας για το εργοστάσιο ήταν στα 60 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ύψος του συγκεκριμένου ποσού δεν άφησε περιθώρια εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθότι θεωρήθηκε από τους ενδιαφερόμενους ιδιαίτερα υψηλό.

Διαθέτει πρόσβαση σε λιμάνι

Καθοριστικό σημείο στην επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη για την απόκτηση του ακινήτου, θεωρείται το γεγονός ότι το εργοστάσιο διαθέτει άμεση πρόσβαση σε λιμάνι.

Να σημειωθεί ότι η Shelman που υπήρξε εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε στις αρχές του 2013 την παύση λειτουργίας στο Βασιλικό της Χαλκίδας, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο που διατηρούσε στην Κομοτηνή με σκοπό την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και τον εξορθολογισμό του κόστους.

Μετά την κίνηση διακοπής λειτουργίας οι εργαζόμενοι και απολυθέντες πρώην εργαζόμενοι της Shelman στη μονάδα του Βασιλικού κινήθηκαν δικαστικά, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η δικηγόρος μερίδας των εργαζομένων, Ασημίνα Παπαναστασίου, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ικανοποιηθούν προνομιακά ως προς τις οφειλές τους, αλλά το ποσοστό της αποζημίωσης που θα λάβουν θα εξαρτηθεί από το εάν θα ισχύσει η εφαρμογή των νόμων πριν ή μετά το 2012. Η μεταβίβαση των εγκαταστάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Αύγουστο. Θυμίζουμε συνοπτικά ότι μετά το 2012 ο νόμος ορίζει ότι δεν ικανοποιούνται προνομιακά μόνο το ΙΚΑ και το Δημόσιο αλλά και οι τράπεζες, γεγονός που μεταβάλει το ποσοστό αποζημίωσης που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα φανεί όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Πηγή: Capital.gr