διαπραγμάτευση-σε-επίπεδο-κορυφής-γι-657560
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.01.2020 | 13:41

Διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής για τα πλεονάσματα

Σειρά επαφών έχει ήδη από χτες τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με κεντρικό στόχο πέρα από τα γεωπολιτικά ζητήματα την στήριξη των θέσεων της χώρας για αναμόρφωση του μεταμνημονιακού προγράμματος για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό το Παρίσι ήταν ο πρώτος σταθμός ενώ ακολούθησαν οι Βρυξέλλες. Έρχονται δε το Βερολίνο αλλά και η Αθήνα όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται σειρά συναντήσεων.

Αναλυτικά μετά το Παρίσι ο Κυριάκος Μητοστάκης Βρυξέλλες, είχε  γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-7), επί του οποίου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διεκδίκηση μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και το 2022 αναφέρεται ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία ώστε να συζητηθεί το θέμα (μαζί και με τον λεγόμενο «μηχανισμό εξομάλυνσης» και τη χρήση των εσόδων από τα ομόλογα SMP και ANFA για επενδύσεις) στα αρμόδια όργανα: το Euro Working Group και το Eurogroup. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ήδη όπως αναφέρεται η Γαλλία είναι θετική για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τις χθεσινές επαφές στο Παρίσι. «Είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια» τονίζεται σχετικά, ενώ σημειώνεται ότι  «γίνεται συζήτηση για να εστιάσουμε στο Eurogroup που θα τεθεί το θέμα»

Στο μεταξύ μιλώντας στο OPEN o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών στον οποίο, όπως είπε, κατέθεσε όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Γαλλία «είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή προσπάθεια, αυτό που απομένει είναι να ποσοτικοποιήσει η ελληνική πλευρά τη θέση της αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα”. Κάτι που όπως είπε θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο.»

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «μέχρι τώρα με βάση τα στοιχεία στο πεδίο της οικονομίας φαίνεται ότι θα πάμε καλά.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Πράγματι πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από το 2021 και μετά.»

Ουσιαστικά η Αθήνα αναζητά στήριξη στο Παρίσι σε αντιστάθμισμα της διαφαινόμενης «σκληρής» στάσης των βορείων και δη ης Γερμανίας. αναφορικά με τη σκοπιμότητα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα προς το 2,5% – 2% από το 2021 και μετά).

Σημειώνεται ότ ήδη η Αθήνα έχει καταθέσει στους θεσμούς φακέλους με τεκμηρίωση  για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο: την μεταφορά πλεονασμάτων από έτος σε έτος, την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (αξίας έως 4,5 δισ. ευρώ), αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εξαιρέσεων από τις δαπάνες που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές.

Την ερχόμενη δε εβδομάδα τη Δευτέρα, επίκειται ο αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos στην Αθήνα με αφορμή ημερίδα του ΙΟΒΕ κάτι που δίνει την ευκαιρία για επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και με άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Την Πέμπτη ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αφικνείται στην Ελλάδα για επαφές με τον πρωθυπουργό και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το μεγάλο θέμα βέβαια είναι το πότε  ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί το Φεβρουάριο το Βερολίνο για το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ολαφ Σολτς. Ο στόχος είναι για το επόμενο διάστημα ωστόσο στις 9 Μαρτίου, λίγο προν το eurogroup της 16ς Μαρτίου,  το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνει Forum στο Βερολίνο, το οποίο θα ανοίξουν με ομιλίες τους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα με το εξωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει διαπιστευτήρια πειθαρχίας και στο εσωτερικό. Ήδη αποφάσισε να μην ανανεώσει συμβάσεις σε 5.500 πτυχιούχους του δημοσίου ενώ άμεσα αναμένεται να σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος προς τα υπουργεία, για την εκπόνηση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, όπου θα ενσωματώσει όλες τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και τα πλεονάσματα της επόμενης τετραετίας. Και βέβαια θα βάζει όρια σε δαπάνες και άλλες παροχές.

Στο Μεσοπρόθεσμο πάντως θα διαφανεί το πώς μέχρι το 2024 η κυβέρνηση σχεδδιάζει να ενσωματώσει και τους δύο στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης: μείωση πλεονασμάτων στο 2-2,5% και αύξηση του ΑΕΠ στα όρια του 3-4%. Και κυρίως το πώς θα βελτιώσει τις επιδόσεις στο μέτωπο των επενδύσεων.

Γιώργος Αλεξάκης