διαπραγμάτευση-στην-προκρούστεια-κ-323147
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.10.2017 | 10:01

Διαπραγμάτευση: Στην «προκρούστεια κλίνη» οικογενειακά επιδόματα, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα

Mε βαριά ατζέντα και προοπτική περικοπών και ανατροπών για τα προνοιακά επιδόματα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένο ότι θα πέσει στα θέματα του υπουργείου Εργασίας. Τα «ανοιχτά» ζητήματα που θα συζητηθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι τα εξής:

— Οικογενειακά επιδόματα: Οι θεσμοί έχουν ζητήσει και έχει καταγραφεί στην περσινή συμφωνία, να υπάρξει μείωση παροχών από αυτή την κατηγορία επιδομάτων κατά 259 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να επισπευστεί κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, η εφαρμογή του «αντίμετρου» που έχει θεσπιστεί για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Απολύσεις: Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων [νόμος 1387/1983], ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση.

Συντάξεις δημοσίου: Αύξηση του πλαφόν 30% που προβλέπεται για τη μείωση της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.

Προσωπική Διαφορά: Επιτάχυνση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019.

— Απεργίες: Η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθεί. Οι θεσμοί απαιτούν αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%. Επίσης επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για τη νομιμότητα ή μη των απεργιών, με «παραθυράκι» για εργοδοτική ανταπεργία.

Συντάξεις χηρείας: Κατώτερο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ζητάει η ελληνική πλευρά, ώστε καμία νέα σύνταξη χηρείας να μην είναι κατώτερη της εθνικής σύνταξης με 20ετή προϋπηρεσία, δηλαδή των 384 ευρώ.

— Είσπραξη εισφορών και φόρων: Η μνημονιακή δέσμευση ορίζει ότι πρέπει έως το τέλος του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης της είσπραξης των εισφορών και των φόρων από την ΑΔΑΕ. Όμως φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και μάλλον θα δοθεί παράταση.

— Διανομή έκτακτου μερίσματος μέσα στο 2017 λόγω της παραγωγής πλεονάσματος άνω του επίσημου στόχου που είναι το 1,75%, τόσο με βάση το μνημόνιο του ESM όσο και με βάση το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά θέλει καταρχήν να πείσει τους δανειστές για το ότι η υπέρβαση του στόχου είναι δεδομένη. Ο δεύτερος στόχος είναι να συμφωνηθεί το ποσό που θα διανεμηθεί, το οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να ανεβάσει ακόμη και πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το πού θα πάνε τα χρήματα, κυβερνητικό στέλεχος αποσαφήνιζε ότι θα τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν αποτυπωθεί στη λεγόμενη «επιστολή Τσακαλώτου» η οποία συντάχθηκε πέρυσι μετά τη διαφωνία που προκλήθηκε με τους θεσμούς εξαιτίας της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους. Όπως προκύπτει και από την επιστολή, αν συμφωνηθεί ότι υπάρχει υπερεκτέλεση στον προϋπολογισμό, τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν σε στοχευμένα μέτρα «για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».