διαπραγμάτευση-πρεμιέρα-στο-χίλτον-μ-85068
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.10.2016 | 12:05

Διαπραγμάτευση: Πρεμιέρα στο Χίλτον με ανοικτό το σενάριο του χρέους

Την Παρασκευή ξεκινάνε σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φετινή αξιολόγηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά τη μικρή καθυστέρηση λόγω των υποχρεώσεων της εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Στο ξενοδοχείο Hilton ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης θα βρεθούν και πάλι ενώπιος ενωπίω με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Μάσιμο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών από την Δευτέρα έχουν πιάσει δουλειά με τον έλεγχο στα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που είναι κεντρικό θέμα.

Η έναρξη της αξιολόγησης που περιλαμβάνει περίπου δεκάδες θέματα γίνεται στην σκιά της συζήτησης για το χρέος. Η Ελληνική κυβέρνηση το βάζει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θέλει να ξεκινήσει παράλληλα με το τεχνικό κομμάτι που θα εξελιχθεί στην Αθήνα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο επιδιώκει να συζητήσει το θέμα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ ζητώντας άμεση ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων για τη διαχείριση του χρέους που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου.

Παράλληλα αναμένει τη στήριξη τόσο σε συμβολικό επίπεδο με την πιθανή επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, όσο και ουσιαστικά με την άσκηση πίεσης στη Γερμανία από την αμερικανική πλευρά να συναινέσει στην τήρηση της συμφωνίας του Μάιου. Είναι ενδεικτικό ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει, ενόψει και των εκλογών στη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2017, ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι το χρέος αλλά η λειτουργία της διοίκησης εστιάζοντας στις εκκρεμούσεις μεταρρυθμίσεις.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση με το σύνδρομο «του καλού μαθητή» επιδιώκει να κλείσει γρήγορα τη διαπραγμάτευση μέχρι το Δεκέμβρη. Το θέμα όμως της διαχείρισης του χρέους που κινείται παράλληλα, επηρεάζει καταλυτικά τα σενάρια εξελίξεων στο Χίλτον. Πιο συγκεκριμένα χωρίς απόφαση για το χρέος δημιουργείται κλίμα αμφισβήτησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία του Μάη παραμένει κενή ενώ τίθενται και σε κίνδυνο το μακροοικονομικό σενάριο. Σημειώνεται ότι ο στόχος για ανάπτυξη είναι στο 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Η ατζέντα διαπραγμάτευσης

Στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης κι εν όψει Eurogroup της 7/11 τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, θα βρεθούν στο επίκεντρο. Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να καταδείξει ως λανθασμένες τις προβλέψεις του ΔΝΤ (στην έκθεση Fiscal Monitor) που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει το 2016 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φτάνοντας μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ.

Πέραν των δημοσιονομικών τα βασικά αγκάθια της αξιολόγησης είναι τα εξής:

1. Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

2. Η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο. Παράλληλα πρέπει να προσχωρήσει η αξιολόγηση και το πρόγραμμα μόνιμης κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους.

3. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.

4. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Επιλογή της νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

6. Η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου και των υπομονάδων του.

7. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

8. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

Γιώργος Αλεξάκης