ΔΕΥΑ Χανίων: Σταθερά τα τιμολόγια για το 2015

Τις προτάσεις της ΔΕΥΑΧ για μηδενικές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τριπλασιασμού του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου και μείωση του κοινωνικού τιμολογίου κατά 10%, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την αντιπολίτευση να τις καταψηφίζει και να ζητά ουσιαστικές μειώσεις για τους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η πρόταση της ΔΕΥΑΧ προέβλεπε το “πάγωμα” του τιμολογίου νερού για το 2015. Επίσης, πρότεινε την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικών τιμολογίων από 300 άτομα σε 1.000 και την περαιτέρω μείωση του κοινωνικού τιμολογίου αγγίζοντας συνολικά το 60%. Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε και η πρόθεση της Επιχείρησης να καλύψει πλήρως μερικές δεκάδες οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στην πρόταση έγιναν ακόμα δύο προσθήκες με παρέμβαση του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα. Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΧ να εξετάσει το θέμα της περιοχής της Απτέρας, ώστε να προσαρμοστεί το τιμολόγιο στο ελάχιστο που υπάρχει και το θέμα με το νερό άρδευσης στην περιοχή του Θερίσου που διατυπώθηκαν σοβαρά παράπονα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική κατά της πρότασης, αλλά και της Δημοτικής Αρχής υποβάλλοντας ξεχωριστεί πρόταση και ζητώντας να αναβληθεί η ψηφοφορία και το θέμα να έρθει ξανά ενσωματώνοντας όμως ουσιαστικές μειώσεις για όλα τα νοικοκυριά.

«Η μη αύξηση σημαίνει ουσιαστικά αύξηση, όταν καθημερινά συμπιέζονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ενώ τονίστηκε ότι «το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί η πολιτική της Δημοτικής Αρχής για το νερό να καθορίζεται από μία τεχνοκρατική έκθεση της ΔΕΥΑΧ», ανέφεραν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ζήτησαν να συζητηθεί εκ νέου το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Αντώνης Σχετάκης επεσήμανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις του γενικού τιμολογίου καθώς θα πρέπει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η ΔΕΥΑΧ προσβλέπει σε προσλήψεις προσωπικού που έχει απόλυτη ανάγκη -συγκεκριμένα 40 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων- εκτιμώντας ότι το θέμα των προσλήψεων πρόκειται να “ξεπαγώσει” μέσα στο 2015. Τόνισε, ότι το Α.Σ.Ε.Π. επιτάσσει πως δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη, αν ο Φορέας που θέλει να πάρει προσωπικό δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τη μισθοδοσία του.

Ο κ. Σχετάκης επιχειρηματολόγησε ακόμα ότι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια για τις μειώσεις των μισθών τους και δικαιώθηκαν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να καλύψουμε την αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων» είπε, ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε στις παλιές ανεξόφλητες οφειλές προς την Επιχείρηση που ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ και το ποσοστό εισπραξιμότητας των τρεχουσών οφειλών που κυμαίνεται σε ποσοστό κάτω του 80%, επισημαίνοντας ότι αν δεν βελτιωθούν αυτά τα οικονομικά στοιχεία δεν μπορεί να προχωρήσει η Επιχείρηση σε μειώσεις στα τιμολόγια.

«Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις που θα έχουμε σε αυτά τα ζητήματα για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις», υπογράμμισε σχετικά ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και υπεραμύνθηκε της επιλογής να βοηθηθούν αυτή τη στιγμή οι ευπαθείς ομάδες μέσα από την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων και την περαιτέρω μείωση του κοινωνικού τιμολογίου. «Η πρόταση είναι λογική και τεκμηριωμένη και ευελπιστούμε του χρόνου να μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

πηγή: haniotika-nea.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΕΥΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση