δεθ-τουρισμός-έρχεται-νομοσχέδιο-σ-940774
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.09.2021 | 11:30

ΔΕΘ – Τουρισμός: Έρχεται νομοσχέδιο «σκούπα» – Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον «υπερτουρισμό»;

Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής χρονιάς εμφανίστηκε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας μάλιστα μια πρώτη ιδέα για τη διαχείριση των προορισμών και τη διασφάλιση περισσότερων εσόδων από το εισερχόμενο κύμα τουριστών, που εκτιμάται ότι του χρόνου θα είναι, εκτός απροόπτου, ιδιαίτερα αυξημένο.

Ωστόσο στις ανακοινώσεις του δεν συμπεριέλαβε την μείωση του ΦΠΑ στο 11% στο τουριστικό πακέτο, όπως είχε θέσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως είχε πει ο κ. Ρέτσος: «Έχουν γίνει πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, όπως είναι για παράδειγμα ο ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%. Υπήρξε προεκλογική εξαγγελία της σημερινής Κυβέρνησης, και αν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο να επισπευσθεί. Κάτι που θα ενίσχυε ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ώστε να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πελατείας τους, από μία συρρικνωμένη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παγκόσμια τουριστική πίτα. Με αυτήν την αφορμή, και σε αυτή τη συγκυρία που όλοι οι παγκόσμιοι τουριστικοί παίχτες ανασυντάσσονται, μπορούμε πλέον να συζητήσουμε για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών, δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δίνοντας το στίγμα.

Καλή η πορεία

Απαντώντας πάντως ο Κυριάκος Μητοστάκης στην ερώτηση του ιστότοπου «CYCLADES24» ανέφερε ότι για φέτος. «κερδίσαμε το στοίχημα του τουρισμού. Το κερδίζουμε μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής. Και ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι πολύ καλός και οι ενδείξεις για τον Οκτώβριο είναι εξίσου θετικές. Κερδίσαμε το στοίχημα διότι είχαμε σχέδιο. Προετοιμαστήκαμε πολύ συστηματικά. Από το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο πρώτοι εμείς δρομολογήσαμε, από τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, όταν κανείς δεν σκεπτόταν πως θα ταξιδέψουν το Καλοκαίρι, μέχρι την πολύ ξεκάθαρη επικοινωνία μας και τα σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια και νομίζω ότι οι άνθρωποι του τουρισμού αυτό το εκτιμούν. Αναγνωρίζουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Κυκλάδων και της Σύρου, ότι τον Αύγουστο πήγαμε καλύτερα από ό,τι πήγαμε το ’19» τόνισε επιφυλασσόμενος ωστόσο να «δώσει νούμερα».

«Δεν είμαι σε θέση, ακόμα, να κάνω τουριστικό ταμείο. Πιστεύω, όμως, ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει στον Προϋπολογισμό σχετικά με την τουριστική περίοδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παράλληλα έθεσε το θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού.

Αύξηση στα τέλη κρουαζιέρας

«Θίξατε ένα άλλο θέμα. Το οποίο εμένα προσωπικά με απασχολεί πάρα πολύ» ανέφερε και προσέθεσε ο Πρωθυπουργός:. «Νομίζω ότι φέτος αυτό το οποίο πετύχαμε μέσα στην πανδημία ήταν ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς κατ’ ανάγκη να είχαμε την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Και αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να μην μετράμε την επιτυχία μιας τουριστικής περιόδου μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά με το πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει οι επισκέπτες μας στην Πατρίδα μας.

Αν θέλουμε να μετακινήσουμε το τουριστικό μας προϊόν πιο υψηλά στην αλυσίδα αξίας, σε αυτό πρέπει να στοχεύουμε. Και πρέπει να το κάνουμε με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στις δυνατότητες σημαντικών προορισμών να υποδεχθούν επισκέπτες, ειδικά τους δύσκολους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Θέλω να σας μιλήσω πολύ ειλικρινά. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όρια τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς τους προορισμούς, που βρίσκονται κατ’ εξοχήν στις Κυκλάδες, να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Αν πρέπει, δηλαδή, να φτάσουμε στο σημείο να αυξήσουμε το κόστος πρόσβασης -να δώσω ένα παράδειγμα- στην κρουαζιέρα για προορισμούς οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να υποστηρίξουν πέντε κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το κάνουν και άλλες χώρες πια. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας. Θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε το ανάποδο πρόβλημα. Δηλαδή να έχουμε τόσο μεγάλη προσέλευση επισκεπτών που να πρέπει να τους διαχειριστούμε με ένα διαφορετικό τρόπο.

Επειδή όμως είμαστε μία Κυβέρνηση που μας αρέσει να κοιτάμε μπροστά και να προγραμματίζουμε μπροστά πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία από τις προκλήσεις που θα χρειαστεί να σχεδιάσουμε για το επόμενο Καλοκαίρι και πρέπει να τη σχεδιάσουμε από τώρα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέο νομοσχέδιο

Επιπλέον σε ερώτηση της Βραδυνής σημείωσε ότι «για τον τουρισμό νομίζω τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και υπάρχει μια διάχυτη ικανοποίηση. Η νέα ηγεσία θα ακολουθήσει τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού. Υπάρχει μάλιστα και έτοιμο Νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει η προηγούμενη ηγεσία το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στο Κοινοβούλιο που λύνει μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τον τουριστικό κλάδο. Προσβλέπομε σε μια πολύ καλή χρονιά το 2022. Αλλά -όπως σας είπα- θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε διαφορετικά την επιτυχία μιας τουριστικής περιόδου και να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν.

Έχουμε, ήδη, κάνει κάποια πρώτα βήματα, αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο το χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό που συνδέεται αμιγώς με επισκέψεις πολιτιστικές και να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά της χώρας 12 μήνες το χρόνο. Αυτό για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Όπως σας είπα δεν γίνεται ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών να συγκεντρώνεται στην Ελλάδα μόνο τον Αύγουστο. Αυτό δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη πίεση ειδικά σε πιο ευαίσθητους προορισμούς όπως είναι τα νησιά μας.»

Σημειώνεται ότι μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι ο στόχος για ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019, δηαδή 9 δισεκ., έχει επιτευχθεί τονίζοντας ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

Γιώργος Αλεξάκης