ΔΕΗ: Τα δύο δισ. ευρώ κοντεύουν να φθάσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Επιχείρηση  

Στο 1,883 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ στις 31 Μαρτίου του 2015, από 1,7 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2014 και ενώ το 2011 ήταν 702 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ακόμα δυσμενέστερη είναι η εικόνα για τις οφειλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, οι οφειλές των οποίων σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 206 εκατομμύρια ευρώ το Μάρτιο έναντι 182 εκατομμυρίων στο τέλος του 2014 και 24 εκατομμύρια το 2011.

Τα στοιχεία παρουσίασε σήμερα μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν» ο Διευθυντής Στρατηγικής και του Γραφείου Διοίκησης της ΔΕΗ, Σωτήρης Χατζημιχαήλ, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί για την επιχείρηση η αύξηση των οφειλών, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν το χρέος. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι νοητό να καλείται η ΔΕΗ να πουλά την ενέργεια σε τιμές κάτω του κόστους.

Την εκτίμηση ότι ο ενιαίος ΦΠΑ θα πλήξει τον ενεργειακό τομέα πλήρως και οριζόντια και θα επιβαρύνει με αυξήσεις το σύνολο των επιχειρήσεων εξέφρασε ο τέως υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου. Επέκρινε την κυβέρνηση για ασυνεννοησία που δημιουργεί αβεβαιότητα, υποστηρίζοντας ότι άλλα συζητούνται στη διαπραγμάτευση και άλλα σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο ενώ μίλησε για ιδεοληψίες που βάζουν φρένο στην απελευθέρωση της αγοράς. Υποστήριξε ακόμη ότι τυχόν τροποποιήσεις στην εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας για τη μείωση των τιμολογίων της βιομηχανίας, όπως και η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εγκρίνει το υφιστάμενο σχέδιο.

«Το δίλημμα δεν είναι πρωτότυπα ή γενόσημα, αλλά εγχωρίως παραγόμενα ή εισαγόμενα», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μάρκος Ολλανδέζος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 27 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έκαναν επενδύσεις ύψους 800 εκατομμυρίων την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιούν εξαγωγές σε 85 χώρες, έχουν κατοχυρώσει 100 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απασχολούν άμεσα 10.800 εργαζόμενους και έμμεσα 53.000. Στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου περιέλαβε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από 5 σε 2 δισ. ευρώ, τις οφειλές του Δημοσίου και τις συχνές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΕΗ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΔΥΟ ΔΙΣ.


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!