Categories: Οικονομία

DBRS: Ισχυρό το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών – Απίθανο να αντιμετωπίσουν πίεση

To προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρό, η κεφαλαιακή βάση και η ποιότητα του ενεργητικού τους βελτιωμένη και η αύξηση των εσόδων τους σημαντική, σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS σε έκθεσή του για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς).

Η έκθεση σημειώνει ότι «είναι απίθανο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους με δεδομένη την ευρεία βάση των καταθέσεων από νοικοκυριά και τα επαρκή αποθέματα ρευστότητας.

Ο DBRS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022 έναντι ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το 2021.

Τα αυξημένα έσοδά τους πέρυσι προήλθαν από όλες τις πηγές, όπως τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις καθαρές προμήθειες και άλλες, ενώ η διαχείριση των δαπανών τους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το 2022 και η ποιότητα του ενεργητικού τους βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω της απομείωσης του κινδύνου, των χαμηλών νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των αυξημένων νέων δανείων.

«Η άφθονη, αυξανόμενη και ευρεία καταθετική βάση τους προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και συγκρατημένα διαφοροποιημένο, χρηματοδοτικό μείγμα. Η ρευστότητα ήταν υγιής και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε μετά την απομείωση του κινδύνου», προσθέτει η έκθεση.

Ο αντιπρόεδρος του DBRS, Andrea Constanzo, σημειώνει ότι τα «κεφαλαιακά μαξιλάρια» των τραπεζών «αρκούν για να απορροφήσουν μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (at amortised cost)» λόγω πίεσης στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Γ. Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά

Καθησυχαστικός σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών υπό το φως της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ακόμη ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε επίπεδα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η έκθεσή τους, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «σχεδόν μηδενική». Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κατέχουν χρεόγραφα AT1 της Crédit Suisse.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται ακόμη αισιόδοξος και σχετικά με την προοπτική ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών: «Μελλοντικά, η σύγκλιση ποιότητας του Ενεργητικού με τον μέσο όρο της ΕΕ, η βελτίωση της ποιότητας και της προσφοράς κεφαλαίου, καθώς και η βιωσιμότητα των κερδών λόγω της αύξησης των συναλλαγών, θα ενισχύσουν περαιτέρω τα βασικά στατιστικά στοιχεία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων», δηλώνει σχετικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Handelsblatt, δεν υπάρχουν επίσης σημάδια μαζικής απόσυρσης καταθέσεων, παρόμοια με αυτή του καλοκαιριού του 2015. «Σε σύγκριση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τότε, σήμερα παρατηρείται μάλλον χαλαρότητα μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ειδική περίπτωση, λένε», αναφέρει ο συντάκτης.

Comments are closed.


Recent Posts

Έναρξη εγγραφών για τα καλοκαιρινά παιδικά προγράμματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ξεκινούν την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, οι αιτήσεις για τα καλοκαιρινά παιδικά αθλητικά προγράμματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για…

4 λεπτά ago

Επίθεση με γροθιές δέχτηκε υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων

Επίθεση με γροθιές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, “δέχτηκε” εργαζόμενος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το…

4 λεπτά ago

Ηράκλειο: Ανήλικα κορίτσια έκλεψαν ρούχα από κατάστημα

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται τρία ανήλικα κορίτσια κατηγορούμενα για κλοπή. Όπως αναφέρει το cretapost, όλα συνέβησαν χθες όταν οι…

14 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Έπεσε το σύστημα των τελωνειακών – «Υπάρχει κίνδυνος να “εγκλωβιστούν” τα εμπορεύματα»

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα τελωνεία, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα με διάρκεια μιας ώρας, γεγονός το…

15 λεπτά ago

Μαγιορκίνης: Η «Νόσος Χ» είναι σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό

O καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στο θεωρητικό σενάριο…

20 λεπτά ago

Ισχυρή καταιγίδα πλήττει την Αττική

Ο καιρός άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη στην Αθήνα: Κεραυνοί χτυπούν την Αττική και έντονη βροχή στο κέντρο…

28 λεπτά ago