δαγούμας-η-ραε-στέλνει-στο-υπεν-το-λο-950942
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.11.2022 | 10:05

Δαγούμας: Η ΡΑΕ στέλνει στο ΥΠΕΝ το “λογαριασμό” από τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών

Στη διάθεση του ΥΠΕΝ θα είναι τις επόμενες μέρες οι τελικές εισηγήσεις της ΡΑΕ για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ηλεκτροπαραγωγό από την έκτακτη φορολόγηση που τους επεβλήθη από την κυβέρνηση. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε ειδικότερα ότι σήμερα στην Ολομέλεια της Αρχής θα εγκριθεί το ποσό που προκύπτει για τη φορολόγηση των υπερεσόδων της κάθε εταιρείας παραγωγής και προκύπτει από φορολόγηση σε ποσοστό 90%. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα είναι της τάξης των 450-460 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ αναλογούν στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια η Ολομέλεια θα προωθήσει στο ΥΠΕΝ τη σχετική τελική της γνώμη ώστε να βγει η Υπουργική Απόφαση και να βεβαιωθούν από την ΑΑΔΕ οι φόροι.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ σε σχέση, επίσης, με το νέο μέτρο της κυβέρνησης για φορολόγηση τυχόν υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού, που προκύπτουν από τις ανά μήνα τιμολογήσεις σημείωσε ότι δεν βλέπει κάποιες σκοπιμότητες από την αγορά. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι εσκεμμένο σε σχέση με τις προβλέψεις της τιμής για τον επόμενο μήνα εκ μέρους των προμηθευτών και για το λόγο αυτό όπως είπε δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων.

Σε βάθος η κρίση

Πάντως για δύο έως τρία χρόνια η ενεργειακή κρίση αναμένεται να είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας με βάση όσα ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης Μάλιστα “προσγείωσε’ τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν λόγω πτώσης των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια.

Κύρια αιτία, όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ρεύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40% στο μίγμα παραγωγής της ενώ έχει και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών.

Πάντως όπως ανέφερε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου το θέμα του ενεργειακού κόστους απειλεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις λέγοντας ότι ήδη πάνω από 1,15 δισεκ ευρώ είναι το ποσό των καθυστερούμενων λογαριασμών. ”Και ο Θεός να βάλει το χέρι του” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των λογαριασμών του ρεύματος των επιχειρήσεων καθώς αν δεν γίνουν γρήγορα κινήσεις ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και θα υπάρξει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την πλευρά του ο Αθ. Δαγούμας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αν και είπε ότι δεν αυξάνονται με δραματικά, ωστόσο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των διακανονισμών, λόγω του ύψους των λογαριασμών. Βέβαια συμπλήρωσε ότι είναι θετικό ότι οι οφειλές των εταιριών ενέργειας προς τους Διαχειριστές οι οποίες πριν από την κρίση έφθαναν τα 500 εκατ ευρώ και σήμερα έχουν μειωθεί στα 100 εκατ ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

πηγή: reporter.gr