χωριστές-δηλώσεις-συζύγων-ενεργοποι-650661
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.01.2022 | 09:06

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική υπηρεσία

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες μέρες από την ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όσοι έγγαμοι φορολογούμενοι το επιθυμούν, θα μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων για το φορολογικό έτος 2021.

Πλεονέκτημα των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Επίσης δε γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν «παγίδες», κυρίως στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών, και για τον λόγο αυτό οι υπόχρεοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ανοίξει η βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ μέσα στον Μάρτιο.

Ωστόσο, φέτος επανήλθε για τους φορολογουμένους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021.

Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.