Χάκερς χτύπησαν τη Vivartia και πήραν λύτρα €75.000 σε Bitcoin

To πρώτο περιστατικό κυβερνοεπίθεσης στην Ελλάδα σημειώθηκε τέλος Οκτωβρίου με θύμα τη Vivartia που ανήκει στον όμιλο της MIG. Μάλιστα, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει €75.000 σε Bitcoin σε χάκερς που κατάφεραν να μπουν στο πληροφορικό σύστημά της.

Οι δράστες είχαν μπλοκάρει όλα τα οικονομικά στοιχεία, από τις συναλλαγές, τις παραγγελίες, τις υποχρεώσεις και τις προμήθειες.

Τα κομπιούτερ όλων, από αυτά των ανώτερων στελεχών έως των υπαλλήλων στα λογιστήρια και στις αποθήκες, άνοιγαν αλλά οι οθόνες τους παρέμεναν μαύρες. Η πρώτη αντίδραση ήταν να κληθεί για βοήθεια ομάδα ειδικών από την θυγατρική της MIG, SingularLogic. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι τα αρχεία δεν είχαν σβηστεί αλλά κρυπτογραφηθεί και γι’ αυτό οι υπολογιστές ολόκληρης της εταιρείας ξεκινούσαν, αλλά η οθόνη παρέμενε μαύρη ζητώντας «password».

Ο χάκερ κατέστησε σαφές ότι ζητούσε 75.000 ευρώ σε Βitcoin προκειμένου να παραδώσει το password στη Vivartia. Την τρίτη ημέρα ομηρίας του πληροφορικού συστήματος η πληρωμή σε Βitcoin πραγματοποιήθηκε και ο χάκερ έστειλε με mail το πολυπόθητο password.

Τελικά οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο εισχώρησαν οι χάκερς. Σε κάποιες από τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις της Vivartia που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, αλλά μάλλον σε κάποιες αποθήκες) λειτουργούσαν κάποια «ξεχασμένα» κομπιούτερ με λειτουργικό Windows ΧΡ. Πρόκειται για παλιό λειτουργικό σύστημα, το οποίο ήταν στην αγορά προτού κυκλοφορήσουν τα Windows 7, ενώ σήμερα χρησιμοποιούμε τα Windows 10. Το 2014 η Μicrosoft είχε ανακοινώσει ότι σταματά πλέον να υποστηρίζει κομπιούτερ με Windows ΧΡ.  Κάποιος εργαζόμενος που χειριζόταν αυτά τα κομπιούτερ είχε απαντήσει σε ένα από τα συνηθισμένα μηνύματα για μια δήθεν ξεχασμένη κληρονομιά 1-2 εκατ. ευρώ, ή για κάποια εντυπωσιακή καλλονή που ξαφνικά θέλει να τον συναντήσει, και το κακό έγινε.

Σημειώνεται πως εκτός από τα προϊόντα ΔΕΛΤΑ, στη Vivartia ανήκουν οι αλυσίδες πρόχειρου φαγητού Everest και Goody’s, μαζί με μια σειρά άλλων θυγατρικών.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΑΚΕΡΣ, ΛΥΤΡΑ, ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ, VIVARTIA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!