το-brexit-μπορεί-να-κάνει-την-ελλάδα-κέντρο-κ-152552
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.11.2017 | 10:37

Το Brexit μπορεί να κάνει την Ελλάδα κέντρο καινοτομίας

Εντατική προσπάθεια καταβάλλει η ελληνική πλευρά ώστε να καταφέρει να ενισχύσει την υποψηφιότητά της για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency), που λόγω Brexit θα πρέπει να βρει άλλη έδρα μετά το Λονδίνο.Πρόκειται για ένα θεσμό που εξασφαλίζει στη χώρα που βρίσκεται προβολή, στάτους, έσοδα από την παρουσία υπαλλήλων και επισκεπτών αλλά και αυξανόμενο ρόλο σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο αυτήν των φαρμάκων.

Τις επόμενες μέρες και πάλι η πρόεδρος του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου θα βρεθεί στο Λονδίνο στο πλαίσιο των υπηρεσιακών της υποχρεώσεων. Όπως είπε το Σάββατο μιλώντας σε ημερίδα του Συλλόγου Εργαζομένων καταβάλλεται εντατική προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η Ελληνική υποψηφιότητα αλλά σε αυτήν την κατεύθυνση  θα συνεισέφερε πολύ η παράλληλη ενίσχυση του Οργανισμού. Ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα έστελνε το μήνυμα ότι η χώρα έχει ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής αλλά και την ανάδειξη της πραγματικής καινοτομίας.

«Πρέπει να παίξει ο ΕΟΦ δυναμικό ρόλο εν όψει Brexit. Πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Προσπαθούμε να φέρουμε εγκρίσεις στην Ελλάδα. Αυτό φέρνει χρήμα. Συμμετέχουμε σε κοινούς ελέγχους. Μια μικρή χώρα κάνει κάτι τέτοιο που είναι σημαντικό. Υπογράψαμε με το FDA για να πηγαίνουμε σε ελέγχους, το κάναμε προχθές» ανέφερε η Αικ. Αντωνίου πρόεδρος του ΕΟΦ που ζήτησε να εξαιρεθεί ο Οργανισμός από τις δεσμεύσεις για προσλήψεις που επιβάλλει το μνημόνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΦ Χαράλαμπος Κατσούλας, μιλώντας στην ίδια ημερίδα τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση που έχει ο Οργανισμός. . Όπως είπε ο κ. Κατσούλας σε χώρες παρόμοιες πληθυσμιακά με την Ελλάδα η στελέχωση των αντίστοιχων οργανισμών έχει ως εξής: Η Σουηδία έχει 700, η Δανία 500 άτομα Έχουμε προτάσεις για τη θεσμική αναθεώρηση Οργανισμού» τόνισε και υπογράμμισε:

«Υπάρχει ανάγκη για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό κι εξαίρεση από το 1-5.  Ο οργανισμός παλιότερα προέβλεπε 245 άτομα. Έχουμε περιοριστεί στις 226 οργανικές θέσεις. Από το 2005 ο Σύλλογος είχε δει  από το 2007 πρόταση για το οργανόγραμμα. Το δίλημμα είναι οργανόγραμμα κρίσης ή ανάπτυξης. Αυτό είναι το δίλημμα.»

Τόνωση στην οικονομία

Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε πριν λίγες εβδομάδες στο Reporter στέλεχος του Υπ. Υγείας μια πιθανή μετακόμιση του Οργανισμού στην Αθήνα ή άλλη πόλη την Ελλάδα θα έφερνε στη χώρα 1900 υπαλλήλους με τις οικογένειές τους. Παράλληλα  οι επισκέψεις που γίνονται στον εν λόγω θεσμό για επιστημονικούς ή λόγους αδειοδότησης ανέρχονται στις 65.000 κατ΄ έτος. Αντιλαμβάνεται κανείς τι ένεση θα ήταν για την εθνική και την τοπική οικονομία μια τέτοια μετεγκατάσταση στην Ελλάδα.. Παράλληλα θα καθιστούσε τη χώρα κέντρο αναφοράς για την παγκόσμια βιομηχανία, γεγονός που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να φέρει υπεραξίες και για την εγχώρια βιομηχανία που είναι εξόχως σημαντική για την εθνική οικονομία αλλά και γα τον δικό μας ΕΟΦ (ήδη η χώρα μας είναι κράτος αναφοράς για τις τιμολογήσεις και αδειοδοτήσεις).

Στις 30 Σεπτεμβρίου, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στο γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ανάλυση με τις προσφορές, που έχουν καταθέσει οι 19 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα  – που διεκδικούν να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«(Η αξιολόγηση) σέβεται την απόφαση των κρατών μελών για το ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι μη σταθμισμένα και χωρίς να παρέχουν ταξινόμηση οποιουδήποτε είδους», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της.

Κριτήρια

Η αξιολόγηση αναμένεται να γίνει με βάση τη διαθεσιμότητα κτηριακών υποδομών, ύπαρξης σχολείων για τα παιδιά του προσωπικού, προσβασιμότητα με άλλα κράτη – μέλη, δείκτες ποιότητας ζωής. Βέβαια είναι προφανές ότι η επιλογή που θα γίνει από το Συμβούλιο θα κριθεί πολιτικά και με βάση ισορροπίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει βάλει τα δυνατά της προτείνοντας ως έδρα του οργανισμού το κτήριο Κεράνης που διαθέτει περίπου 30.000 τ.μ.. Ωστόσο από την Επιτροπή υπάρχουν ενστάσεις για τη δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας του κτηρίου (η Ελλάδα σημειώνει ότι θα απαιτηθούν 6 μήνες), αλλά και για το ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την πρόθεση οικονομικής στήριξης του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη επιλογή που δε θα είναι αρεστή στο προσωπικό μπορεί να οδηγήσει σε μαζική έξοδο υπαλλήλων υψηλής ειδίκευσης που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Μέχρι στιγμής δε τις προτιμήσεις συγκεντρώνουν περισσότερο το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη ή η Βιέννη ήταν οι τρεις πρώτες επιλογές του προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα σε περίπου 900 εργαζόμενους. Οι πόλεις αυτές, όμως, φιλοξενούν ήδη έναν ή περισσότερους οργανισμούς της ΕΕ.

Γιώργος Αλεξάκης