Τρίτη
26
Σεπτέμβριος
Back

Μπίζνες με ποτά μπόμπες φέρνει η υπερφορολόγηση

Δυο καραμπινάτες περιπτώσεις λαθρεμπορίου ποτών ήλθαν στο φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα λόγω των ενεργειών των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα εξαρθρώθηκε το τέλος της εβδομάδας, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία εισήγαγαν παράνομα από χώρες της Ε.Ε. καθώς και από τρίτες χώρες και στη συνέχεια διακινούσαν στην εγχώρια αγορά με πλαστές ετικέτες νόμιμων εισαγωγέων-διανομέων.

Από τις έρευνες στην έδρα της εταιρείας καθώς και στην αποθήκη της στην Μαγούλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5.294 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών διαφόρων ετικετών, εξοπλισμός παρασκευής- μίξης και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών, χιλιάδες πλαστές ετικέτες, 30 ρολά με αυτοκόλλητα, 93 κούτες με ενδύματα, απομίμηση επώνυμων εταιρειών και σημειώσεις πελατών και άλλα έγγραφα.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισήγαγαν παράνομα φιάλες αλκοολούχων ποτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από τρίτες χώρες, από τις οποίες αποκολλούσαν τις ταινίες ασφαλείας και τις ετικέτες εισαγωγέων- διανομέων των αντίστοιχων χωρών και στη θέση αυτών επικολλούσαν πλαστές ετικέτες εισαγωγέων- διανομέων της χώρας μας. Στη συνέχεια οι φιάλες αυτές διατίθεντο στην εγχώρια αγορά.

Επίσης περισσότερες από 3.600 φιάλες ποτών, οι οποίες προέρχονταν από παράνομες εισαγωγές από τη Βουλγαρία, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε αποθήκη στο Μενίδι. Αιτία ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα, και στάθηκε η αφορμή για την αποκάλυψη του παράνομου παρασκευαστηρίου-εμφιαλωτηρίου νοθευμένων και παραποιημένων ποτών, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά το μείζον ζήτημα του λαθρεμπορίου ποτών στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, ένα στα πέντε ποτά που καταναλώνονται είναι παράνομα, με αποτέλεσμα οι νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα -και που αποδίδουν φόρους και στηρίζουν θέσεις εργασίας- να ασφυκτιούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να οδηγούνται σε «λουκέτο». Το Ελληνικό κράτος μετράει κάθε χρόνο απώλειες εσόδων που υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα €430 εκατ. από τη μη είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ αλλά και την παράνομη διακίνηση χύμα αποσταγμάτων, πολλές φορές άγνωστης προέλευσης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κατηγορίες που εντάσσονται τα ποτά δηλαδή

-ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 184 εκατ. ευρώ ή 8,5% και

– Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 13 εκατ. ευρώ ή 5,1%,

Εκτός από το κόστος για τα δημόσια οικονομικά, το ζήτημα εγκυμονεί και κινδύνους και για τη δημόσια υγεία, καθώς διακινούνται προϊόντα νοθευμένα, οι γνωστές «μπόμπες», ή με ακατάλληλες ή ακόμα και επικίνδυνες προσμείξεις που μπορούν να προκαλέσουν από πονοκεφάλους και δηλητηριάσεις μέχρι νεφρικές παθήσεις ακόμα και τύφλωση. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Τελωνείο Αθηνών, στο πλαίσιο των τελωνειακών ελέγχων το 2016 κατασχέθηκαν 250.000 λίτρα τσίπουρου ενώ για το 2017 έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 120.000 λίτρα τσίπουρου.

Τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ δίνουν μία εκτίμηση των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει πλέον το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών. Το 2014 διακινήθηκαν περίπου 8 εκατ. φιάλες με την απώλεια φορολογικών εσόδων, μόνο από τη μη καταβολή του ΕΦΚ, να προσεγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ συνυπολογίζοντας και το τσίπουρο διημέρων η ζημία αγγίζει τα €82 εκατ., χωρίς τα έσοδα από ΦΠΑ. Τα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου εισάγουν μεγάλες ποσότητες φιαλών από γειτονικές χώρες με βασικό μας «προμηθευτή» τη Βουλγαρία, καθώς εκεί η φορολογική επιβάρυνση είναι κατά 450% χαμηλότερη συγκριτικά με την Ελλάδα. Μέσα σε τρία έτη (2010-2013), υπολογίζεται ότι το Ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε περίπου 7€ εκατ. μόνο από το λαθρεμπόριο με τη Βουλγαρία.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!