αύξηση-επιτοκίων-ποιοι-και-πόσοι-δανε-804403
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.04.2022 | 12:13

Αύξηση επιτοκίων: Ποιοι και πόσοι δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν

Αύξηση επιτοκίων: Μπορεί να γιορτάζουμε ήδη την Ανάσταση, ο Γολγοθάς ευρέων στρωμάτων της κοινωνίας όμως συνεχίζεται, όπως -παρά τις θριαμβολογίες- εντείνονται και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας λόγω και της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιγράφουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή (120 ευρώ το χρόνο) για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων που αναμένουμε τον Ιούλιο:

«Στα καθ’ ημάς, στην οικονομία ξεχωρίζουμε δύο θέματα:

(α) Τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, σε πρώτη φάση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, άλλη μια φορά έως το τέλος του έτους και επιπλέον 2-3 το 2023, ώστε να ανέλθουν στο 1,5% έναντι -0,5% σήμερα- ήτοι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

(β) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας κατά μία βαθμίδα από την S&P, χτες, που είναι ένα καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία -όπως, παρεμπιπτόντως, ήταν καλό μήνυμα και η προχτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στις 16 Μαΐου.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν: Περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες θα καταβάλουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Πρόκειται για όσους έχουν δάνεια ( στεγαστικά και καταναλωτικά) με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με το euribor. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, αυτά τα δάνεια συνολικά ανέρχονται σε 80 δισεκ. ευρώ.

Πόσο θα επιβαρυνθούν: Σήμερα, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3%, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 554,60 ευρώ και οι συνολικοί τόκοι μέχρι τη λήξη του σε 33.103,42 ευρώ –δηλ. μέχρι τη λήξη του δανείου θα πληρωθούν 133.103,42 ευρώ. Αν το επιτόκιο αυξηθεί στο 3,25% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 567,20 ευρώ, οι συνολικοί τόκοι έως τη λήξη του δανείου θα ανέλθουν στα 36.126,98 ευρώ και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί θα είναι 136.126,98 ευρώ. Δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν συνολικά κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η μηνιαία δόση για την εξυπηρέτηση αυτού του δανείου θα αυξηθεί περισσότερο από 100 ευρώ.

Ο κίνδυνος για τις τράπεζες: Η αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύουν τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, στην ετήσια έκθεσή του προειδοποίησε ότι στο νέο περιβάλλον ενδέχεται να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες. Πολλά δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης μπορεί να ξαναγίνουν κόκκινα -είπε. Τότε, οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

Κόστος δημοσίου- επιχειρήσεων: Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ ασκεί, ήδη, ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε χθες στο 2,970% από 2,930% προχθές –προσθέστε σε αυτό την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 2 μονάδες και μετά αναλογιστείτε τι ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης πρέπει να πετυχαίνουμε ώστε το χρέος μας να μπορεί να εξυπηρετείται…Κατά τα λοιπά, ο κίνδυνος χώρας σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνουν άμεσα τράπεζες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

Το καλό νέο είναι η αναβάθμισή μας κατά μία βαθμίδα από την S&P –βήμα θετικό αλλά ανεπαρκές.

Μία βαθμίδα από S&P: Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από BB σε BB+ αλλά με σταθερές προοπτικές προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Πρόκειται για τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης, μετά την DBRS, που τοποθετεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Ο S&P προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης φέτος 3,4% (από 5%) εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, θεωρεί πιθανή την επιβράδυνση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο και επισημαίνει ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την στήριξη που προσφέρει στα ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το δημοσιονομικό μαξιλάρι που διαθέτουμε».

Πηγή: ieidiseis.gr