αυξήσεις-σε-μισθούς-και-συντάξεις-το-2021-753886
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.12.2020 | 12:49

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2021

Αυξήσεις θα δουν στους μισθούς και στις συντάξεις τους με το νέο έτος εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση από 1-1-2021 θα προέλθει από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για τις συντάξεις από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος καθώς και από τη μείωση του «πέναλτι» στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Από 1,45% έως 10,43% θα είναι η αύξηση στα καθαρά ποσά των μηνιαίων μισθών που θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι λόγω της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, από 1-1-2021:

1) Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.

2) Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ.Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από 1-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Ετσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από 1-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν.

3) Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μεικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς άνω των 12.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

4) Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σήμερα σε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 3.354,67 ευρώ (μετά την αφαίρεση των μηνιαίων κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), θα λάβουν επί των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους αυξήσεις που θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 1,45% έως και 10,43% και σε ποσά από 8 έως και 349,83 ευρώ. Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2021, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους θα κυμαίνονται πλέον από 558 έως 3.794,49 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», με τις συντάξεις Μαρτίου (στο τέλος Φεβρουαρίου) σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει τις αυξήσεις (και τα αναδρομικά για το διάστημα από 1-10-2019) στους 190.000 συνταξιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλιση.

Ετσι αυξήσεις συντάξεων έως και 11,8% (που φτάνουν ως και τα 252 ευρώ τον μήνα) θα έχουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται το νέο έτος (καθώς και οι συνταξιούχοι με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019) με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια.

Το σημαντικό για την ομάδα συνταξιούχων αυτή είναι ότι η προσαύξηση στη σύνταξη θα είναι μόνιμη. Δηλαδή θα εξακολουθήσουν εφεξής να λαμβάνουν το εν λόγω ποσό οι δικαιούχοι στη μηνιαία σύνταξη.

Παράλληλα περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη λαμβάνουν.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημά της μετά το 2023.

Επίσης από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 μετράει το νέο μειωμένο «πέναλτι» 30% στη σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται και εμπίπτουν στην περικοπή του 60% της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τα αναδρομικά και η αυξημένη σύνταξη (κατά 75%) σχεδιάζεται να δοθούν με τις συντάξεις Απριλίου 2021 (δηλαδή στο τέλος Μαρτίου).

Τι ισχύει για δημοσίου υπαλλήλους

Τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου που αποκτούν φέτος – πέραν των μισθών και των συντάξεών τους – εισοδήματα κι από άλλες πηγές, τα οποία ανήκουν στις παραπάνω αναφερθείσες απαλλασσόμενες κατηγορίες (ενοίκια, αγροτικές δραστηριότητες, μερίσματα, τόκους κ.λπ). Οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται και για το έτος 2020 και για το έτος 2021 με ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθούς ή τις συντάξεις τους, εφόσον τα εισοδήματα αυτά υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αν όμως οι μισθοί ή οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνουν ετησίως τα 12.000 ευρώ, τότε δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά το 2021 για το σύνολο των εισοδημάτων που θα έχουν αποκτήσει το 2020. Κι αυτό διότι τα μεν εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις είναι χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα δε λοιπά εισοδήματά τους, από τις άλλες πηγές, θα είναι κι αυτά πλέον απαλλασσόμενα.

Για να ισχύσει ωστόσο η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος που με βάση τα εισοδήματά του είναι δικαιούχος της απαλλαγής να μην έχει φορολογηθεί ούτε κατά το έτος ισχύος της απαλλαγής ούτε κατα τα προηγούμενα δύο ἐτη με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.