Categories: Οικονομία

Αξιολόγηση: Τα παζάρια για τα «αντίδωρα» φέρνουν «πυρετό» στην αγορά

Χωρίς να θέσει κόκκινες γραμμές ή να ανοίξει χαρτιά για το θέμα της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι πόθος της αντιπολίτευσης είναι να κλείσει με βαριά μέτρα της διαπραγμάτευση.

“Θλιβερή η παρουσία σας σήμερα, παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου που προσπαθεί να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση για να έρθει μετά εκ του ασφαλούς να πει μετά κλείσατε την αξιολόγηση με μεγάλα βάρη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν όψει πάντως του του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει αν θα πάρει έστω αντίδωρα δηλαδή ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων, που θα της επιτρέψουν να πει στο εσωτερικό ότι «κάτι κατάφερε μετά από μήνες συζήτησης». Ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται ιδαιτερα σκληροί και αποφασισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα, μεταξύ άλλων, επιδιώκει:

– μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% κατά μια μονάδα, για τα βασικά τρόφιμα όπως το νωπό κρέας, το γάλα, τα αυγά κ.λπ., καθώς και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και διαμονής στα ξενοδοχεία.

– ή μείωση του ΕΝΦΙΑ ή μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).

Παράλληλα επιδιώκει μια να ξεμπλοκάρει μια σειρά από μέτρα που αφορούν το μικροοικονομικό επίπεδο που όμως συνδέονται με την αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα η υφυπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια ενός εξατομικευμένου μοντέλου διευθέτησης των οφειλών 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην εφορία.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, το οποίο είναι γνωστό ότι προσκρούει στην κάθετη αντίθεση των δανειστών, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων οι οποίες θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό το φόβο των κατασχέσεων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «περιμένουμε πρώτα να βγει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός» και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών». Όλα αυτά όμως, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα μέτρα ανακούφισης θα συνδέονται με την εκπλήρωση του στόχου του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή αν η κυβέρνηση υπερκαλύψει το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μειώσει τον ΦΠΑ εξουδετερώνοντας έτσι τις δημοσιονομικές απώλειες που δημιουργούνται στα κρατικά ταμεία.

Το πακέτο των δανειστών και η αγωνία της αγοράς

Από την άλλη οι δανειστές ζητούν νομοθέτηση μέτρων 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις. Ουσιαστικά θέλουν τη νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 και -κυρίως- μετά. Το 1% του ΑΕΠ θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) ζητείται από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Στο φόντο αυτού του παζαριού η πραγματική οικονομία στενάζει καθώς η πτώση στη λιανική κυμαίνεται στο 7% τις πρώτες εβδομάδες του 2017. Παράλληλα οι ανησυχίες στις τράπεζες εντείνονται καθώς καταθέσεις φεύγουν και πάλι, ενώ κοκκινίζουν σταδιακά δάνεια καθώς πολλοί αναμένουν τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δε γυρίσει η εικόνα της οικονομίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ενδέχεται να χρειαστούν στήριξη ακόμη και με 10 δισ. ευρώ μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Recent Posts

Καταγγελία: Δήμος παραχωρεί παρανόμως δημοτική έκταση στην INTRAKAT

Για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και αποκλεισμό κάθε αντιλόγου αναφορικά με το ζήτημα της παραχώρησης 12 στρεμμάτων δημοτικών εκτάσεων στην INTRAKAT για…

5 λεπτά ago

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις-Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Τελευταία ευκαιρία έχουν σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για να καταθέσουν αίτηση στο MyΘέρμανση. Πρώτοι στη…

12 λεπτά ago

ΔΕΔΔΗΕ: Οι διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αττική (περιοχές)

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ για σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής μεταξύ των οποίων: Aθήνα…

20 λεπτά ago

Μουντιάλ 2022: Το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων

Δείτε το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων του Μουντιάλ. 17:00 Κροατία - Βραζιλία (Στάδιο Education City, Ντόχα) 21:00 Ολλανδία - Αργεντινή…

20 λεπτά ago

Ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές & τραπεζικές θυρίδες στο Πόθεν Έσχες του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος

Εισοδήματα 86.854,47 ευρώ. μαζί με τη σύζυγό του δηλώνει στο Πόθεν Έσχες του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης. Το…

20 λεπτά ago

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε εργοστάσιο στη λ. ΝΑΤΟ -Μήνυμα από 112 για “κλειστά παράθυρα”

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στον Ασπρόπυργο σε εργοστάσιο με πολυεστερικά επί της οδού λεωφόρου ΝΑΤΟ. Στο σημείο επιχειρούν…

23 λεπτά ago