αύριο-πραγματοποιείται-το-επιστημον-128356
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.01.2016 | 15:22

Αύριο πραγματοποιείται το επιστημονικό συνέδριο για τη Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού

Το θέμα της διαχείρισης του νερού σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές είναι ένα θέμα με τεχνικές αλλά και περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο διαχείρισης του νερού, αυτή δεν μπορεί να αποφασίζεται μόνο για τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών αλλά και των οικοσυστημάτων αλλά και δεν είναι υπόθεση μόνο των αρχών ή έστω και των ειδικών ή των επιχειρήσεων ύδρευσης κι αποχέτευσης, αφορά και τους πολίτες. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Οδηγία 60/2000 προώθησε μια νέα αντίληψη, την συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στην διαμόρφωση και υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης των νερών σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης αλλά και γα την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Το πρόγραμμα  λοιπόν ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, που υλοποίησαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) σε 10 πόλεις της Ελλάδας αλλά και το επιστημονικό συνέδριο «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού – Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη», που οργανώνουν οι δυο αυτοί φορείς στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2016, στο χώρο «The HUB Events» στην Αθήνα  είναι επίκαιρο και ενδιαφέρον.

Εστιάζει στην  φιλόδοξη και καινοτόμο προσπάθεια της συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό που θέτει τον πολίτη-χρήστη στο επίκεντρο της διαχείρισης του αναντικατάστατου πόρου και αναζητεί τους νέους ρόλους για την αυτοδιοίκηση. Τόσο οι ειδικοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες όσο και το στρογγυλό τραπέζι «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προοπτικές και Προκλήσεις» θα ανιχνεύσουν αυτές τις νέες αναζητήσεις και προκλήσεις.

Βασικός άξονας του συνεδρίου είναι η αναζήτηση καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πολιτικό, τεχνολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού. Στο συνέδριο παρουσιάζονται, επίσης, και τα  αποτελέσματα και οι εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ.

Οι 4 βασικές ενότητές του είναι:

  • Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση των υδατικών πόρων
  • Ορθές πρακτικές διακυβέρνησης
  • Βέλτιστες πρακτικές στην διαχείριση του αστικού νερού
  • Εργαλεία στην διαχείριση του αστικού νερού

Συμμετάσχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών φορέων, αρμόδιων υπουργείων, επιχειρήσεων ύδρευσης, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εταιριών κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου:

http://medsos.gr/medsos/images/stories/PDF/Final%20Agenda_13-1-2016_gr.pdf

 

Οι ομιλητές:

http://medsos.gr/medsos/2008-08-12-07-11-15/2008-08-27-11-57-28/theconf.html

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/1Q4kMXGT0QzJ0c5YeYoUyA9F-TzxsvsMEenIlyuYhJ3w/closedform