αττική-οδός-μειώνονται-τα-διόδια-αλλά-1024515
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.04.2023 | 11:22

Αττική Οδός: Μειώνονται τα διόδια, αλλά…

Νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού «τρέχει» μέχρι τις 29 Μαΐου, οπότε και λήγει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους «μνηστήρες» που διεκδικούν τη νέα σύμβαση. Αυτή η νέα σύμβαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μια σημαντική παράμετρο που αφορά στο αντίτιμο των διοδίων. Σήμερα, είναι στα 2,8 ευρώ και φέρεται να έχει «κλειδώσει» στα 2,5 ευρώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ωστόσο, στη σύμβαση δίνεται η δυνατότητα στον ανάδοχο να αιτηθεί αναθεώρηση προς τα πάνω μετά τα πρώτα πέντε χρόνια, ενώ, βεβαίως, κανείς δεν συζητά, πλέον, την χρέωση ανά χιλιόμετρο που είναι η πιο δίκαιη λύση.

Δηλαδή, θα μπορεί ο ανάδοχος να ανεβάσει πάλι την τιμή, υπό συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναλυτική αιτιολόγηση για να αποδειχθεί ότι υπάρχει κυκλοφοριακός κορεσμός στον άξονα. Έτσι, η αύξηση της τιμής θα στοχεύει στη μείωση της κυκλοφορίας σε ανεκτά επίπεδα.

Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Η τρέχουσα σύμβαση ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2024. Από τότε λοιπόν θα αρχίσει να ισχύει η μείωση στα 2,5 ευρώ που μάλλον θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2029.

Πάντως, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στον διαγωνισμό, καθώς η 29η Μαΐου πέφτει λίγες μέρες μετά τις εκλογές και ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να πάει η προθεσμία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.