αθηναϊκή-χαρτοποιία-κατεδαφίζεται-τ-1107892
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.12.2022 | 07:38

Αθηναϊκή Χαρτοποιία: Κατεδαφίζεται το εργοστάσιο της Softex-Αυτή είναι η ιστορία της

Παρελθόν θα αποτελέσουν σύντομα οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στο Βοτανικό. Στην έκταση των 50 περίπου στρεμμάτων που θα απελευθερωθεί μετά την κατεδάφιση, επί της συμβολής των οδών Χαρτεργατών και της Ιεράς Οδού, θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Αθήνα, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη και πολύ κοντά στο χώρο κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Οι εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας, αποτελούνται από οκτώ συγκροτήματα κτιρίων, που κατασκευάστηκαν από το 1960 έως το 1980 και έχουν ήδη κατεδαφιστεί και από τρία ακόμη τμήματα κτιρίων που θα απομακρυνθούν σε δεύτερη φάση.

Όπως προκύπτει, η έκταση μετά την κατεδάφιση των κτιρίων θα αποτελέσει ένα έτοιμο ακίνητο-φιλέτο για αξιοποίηση.

Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται τόσο η γειτνίαση με μέσα μεταφοράς (μετρό) και κεντρικούς οδικούς άξονες (με την Ιερά Οδό και τον Κηφισό σε απόσταση αναπνοής) όσο και η κοντινή του απόσταση από το κέντρο της Αθήνας (Ελαιώνας – Κεραμεικός – Θησείο και λίγο μακρύτερα Ακρόπολη και κέντρο πόλης).

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν τόσο χρήσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας όσο και εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.

Οι προοπτικές της ανάπλασης στο ακίνητο είναι σημαντικές. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη κινητοποιηθεί μεγάλη εταιρεία στον χώρο του real estate, που μαζί με διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο θα αναλάβουν την αξιοποίηση της έκτασης και τη δημιουργία αναπτύξεων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Τη μελέτη για την κατεδάφιση των κτιρίων έχει αναλάβει το γνωστό γραφείο ASPA (ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΑΕ).

Δείτε το βίντεο του Michael Miller | Millerium

H Ιστορία της εταιρείας Softex

Η «Σόφτεξ» ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βοτανικό το 1937, με την επωνυμία «Αθηναϊκή Χαρτοποιία – Γ. Γιαννουλάτος, Κ. Κεφάλας και Σία ΟΕ», ως μία μικρή μονάδα παραγωγής χαρτιού περιτύλιξης. Το 1957 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε εννέα κύριες μηχανές και παρήγε κάθε είδους χαρτί (και χαρτί εκτύπωσης).

Από τους 88 εργάτες που απασχολούσε το 1945, έφτασε τους 1.030 το 1969 και τους 2.450 εργάτες το 1996. Το 1950 παρήγαγε 1.250 τόνους χαρτιού, 59.000 το 1972, για να φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να παράγει 150.000 τόνους χαρτιού και 45.000 τόνους θερμομηχανικού πολτού.

Το 1973 άρχισε η δημιουργία του εργοστασιακού συγκροτήματος στη Δράμα, όπου παράγονταν μηχανικός πολτός, χαρτιά γραφής και εκτύπωσης, μοριοσανίδες, πριστή ξυλεία και θειικό αργίλιο. Το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, η εταιρεία ίδρυσε νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού «tissue» (χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας κ.λπ.) στη Ν. Πέραμο Αττικής, όπου παράγονταν όλα της τα προϊόντα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η εταιρεία εμφανίζεται να κατέχει μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, την οποία κατέκτησε με την αφειδώλευτη συνδρομή του κράτους, μέσω ενός γενναίου προγράμματος δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης των οφειλών της.

Tο 1984, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία εντάχθηκε στον ΟΑΕ (Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων) και χρειάστηκε να επιδοτηθεί ουσιαστικά με 25 δισ. δραχμές για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, ως μέλος του ΟΑΕ πλέον. Η δεύτερη κατάρρευση της Softex ήρθε το 1997 εξαιτίας μιας πυρκαγιάς και το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης επενδύθηκε στην ανανέωση του εξοπλισμού.

Το 1999 ακολούθησε η μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας σε επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή επενδυτών όπως Bolton Group, Goldman Sachs, Lochridge, Bain και Forlin, με την ιταλική πολυεθνική Bolton να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας το 2002. Ο νέος μέτοχος, με την εφαρμογή ενός πλάνου εξυγίανσης, έκλεισε το εργοστάσιο της Δράμας και απέλυσε 450 εργαζομένους. Έτσι, κατάφερε να επαναφέρει τη βιομηχανία με μειωμένο τζίρο σε κερδοφορία το 2004.

Τον Ιούλιο του 2015, η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονάδα του εργοστασίου στο Βοτανικό έδωσε τη χαριστική βολή και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή της. Στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βρέθηκε στη «δυσάρεστη θέση» να ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενος το οικονομικό βάρος των επισκευών και την αδυναμία των μετόχων να ανταποκριθούν σε αυτό.

Λίγους μήνες αργότερα, στελέχη της Bolton Group ανακοίνωσαν το λουκέτο της εταιρείας, ενώ παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από πλευράς Υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, οι προσπάθειες έπεσαν στο «κενό».

Το Brand της εταιρείας Softex εξαγοράστηκε το 2016 από την χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas Α.Β.Ε.Ε, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα.