Αποζημιώσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ ζητά η Eldorado Gold για τις Σκουριές

Αποζημίωση ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ ζητούν από ελληνικό Δημόσιο η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και η καναδική μητρική της Eldorado Gold για ζημίες που έχουν υποστεί στα μεταλλεία χρυσού των Σκουριών, τις οποίες αποδίδουν στην στάση της πολιτείας.

Σε ανακοίνωσή της η Eldorado Gold καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών από την πλευρά της πολιτείας, σημειώνοντας πως η στάση της Αθήνας προκάλεσε απώλεια δυνητικών εσόδων και ευτελισμό επενδύσεων που έγιναν στα ορυχεία.

Η εταιρεία πάντως διευκρινίζει πως η αίτησή της συνιστά απλή αξίωση πληρωμής και δεν εκκινεί δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο.

«Η αίτησή μας αποτελεί απόπειρα να λύσουμε καλή τη πίστει το ζήτημα με το ελληνικό κράτος όσον αφορά το κόστος που έχουμε επωμισθεί λόγω των καθυστερήσεων με τις άδειες στις Σκουρίες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς.

Ο κ. Μπερνς εκφράσει την ελπίδα η διένεξη να λυθεί συναινετικά, δίχως να χρειαστεί προσφυγή σε διαιτησία.

Ελληνικός Χρυσός και Eldorado έχουν ήδη επικρατήσει σε ξεχωριστή διαιτησία όσον αφορά την νομιμότητα της λειτουργίας του εργοστασίου μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος, που επεξεργάζεται την εξόρυξη των μονάδων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα,

Η Eldorado έχει ανακοινώσει από τον περσινό Νοέμβριο πως θέτει την μονάδα στις Σκουριές σε καθεστώς συντήρησης λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση περιβαλλοντικών και λειτουργικών αδειών.

Τότε η καναδική εταιρεία είχε κάνει γνωστό πως κατέθεσε τρεις μηνύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος για την μη έκδοση «αδειών ρουτίνας».

Στα οικονομικά στοιχεία της για το δεύτερο τρίμηνο φέτος η Eldorado ανέφερε ότι οι δαπάνες για τις Σκουρίες αναμένεται να ανέλθουν σε 28 εκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ όταν η μονάδα τεθεί πλήρως σε καθεστώς συντήρησης το ετήσιο κόστος θα περιοριστεί στα 3 έως 5 εκατ. δολάρια ανά έτος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ELDORADO, 750 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!