ανοίγει-ο-αυγουστιάτικος-κύκλος-χρημ-685006
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.07.2020 | 10:48

Ανοίγει ο αυγουστιάτικος κύκλος χρηματοδοτήσεων της οικονομίας

Με τη ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων να είναι χαμηλή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το «πουγκί» του Αυγούστου για τη στήριξη της οικονομίας, ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς «ακουμπά» τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν σημαντικό πρόβλημα με την πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα.

Έτσι αναμένεται με βάση τις εξαγγελίες νέος τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής από το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα δοθεί έμφαση στις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως στον τουρισμό κτλ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκταμιεύσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. Ο  συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 80.929, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 690,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τη στήριξη με νέα κεφάλαια ύψους 800 εκατ. του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ώστε στη συνέχεια οι τράπεζες, μέσα στον Αύγουστο, να τα δώσουν για την κάλυψη των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τα 800 εκατ ευρώ, επιπλέον, το συνολικό ποσό των δανείων κεφαλαίου κίνησης από το κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο να ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ και  έως αυτή τη στιγμή έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια 1,3 δισ. ευρώ, ενώ προς σταδιακή έγκριση είναι δάνεια επιπλέον 500 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο βάσει των δεσμεύσεων των τραπεζών θα έχει γίνει ώς το τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η δράση αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια. Το 95% του ποσού θα διατεθεί από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το 5% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναντι 60% και 40%, αντίστοιχα, που είναι, μέχρι σήμερα, το ποσοστό συνεπένδυσης. Σημειώνεται ότι το επιπλέον ποσό προορίζεται για τις επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί και δεν αφορά σε νέες υποβολές αιτήσεων.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε, ξεπέρασε κατά πολύ, ο συνολικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένο, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ δανείων και για αυτό αποφασίστηκε η διάθεση και νέων κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα σημειώνεται ότι εκτός από το ότι θα συμβάλει στην επιπλέον χρηματοδότηση με 45 εκατ. ευρώ για δάνεια, θα διαθέσει άλλα 135 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του επιτοκίου των νέων δανείων που θα εγκριθούν.

Το ταμείο εγγυοδοσίας

Στο μεταξύ, το αμέσως επόμενο διάστημα, ανασχεδιασμός υπάρχει και για το ταμείο εγγυοδοσίας προκειμένου  να δοθούν περισσότερα κεφάλαια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι άμεσα αναμένεται η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τις τράπεζες για το ταμείο εγγυοδοσίας μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης με την εγγύηση της Αναπτυξιακής σε ποσοστό 80%.

Με τις πρόσθετες εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, είναι ανοικτή για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευθεί ήδη τα 2,9 δισ. από τα 3,6  δισ. ευρώ που θα διατεθούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση παράλληλα αναμένει να δει το πότε θα ξεκινήσουν πιο δυναμικά οι εκταμιεύσεις από την ΕΕ για τα διάφορα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί. Σε εκκρεμότητα είναι οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και το SURE.  Σε σχέση με την ΕΤΕπ έχει εξαγγελθεί ότι μπορεί να διεκδικήσει γύρω στα 3,5 δισ ευρώ. Είναι χρήματα που πάνε κατευθείαν σε ώριμα επιχειρηματικά σχέδια χωρίς τη μεσολάβηση του κράτους, ωστόσο ακόμη αναμένονται. Σε σχέση με το SURE οι εισροές αναμένονται το φθινόπωρο. Πάντως το συνδεόμενο πρόγραμμα  ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ δεν πάει καλά καθώς η ρήτρα «μη απολύσεων» δεν το καθιστά ελκυστικό για πολλές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα με πολύ αργό ρυθμό γίνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των εξαγγελιών για επιδότηση 1005 των εισφορών στον τουρισμό.

Γιώργος Αλεξάκης