Ανεβαίνουν τα «κανόνια» των ΜμΕ σε προμηθευτές

Η δύσκολη συγκυρία κτυπά τις ΜμΕ αλλά και εν συνεχεία όλη την αλυσίδα προμηθευτών τους, καθώς σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση των επιχειρήσεων που έχουν χρέη προς τους προμηθευτές τους από 19% τον Ιούλιο του 2016 αυξήθηκε σε 21,7% .
Το δυσμενές κλίμα συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι  οφειλές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς την εφορία αυξήθηκαν από 21,9% τον Ιούλιο των επιχειρήσεων το 2016 σε 23,8% τον Φεβρουάριο του 2017, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%. Μάλιστα το στοιχείο αυτό συμβαδίζει με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Φεβρουαρίου του 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 1,63 δις ευρώ.
Η απαισιοδοξία μάλιστα είναι το κεντρικό στοιχείο αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οφειλές του προς την εφορία το 2017 ανέρχεται σε 33,2%. Δηλαδή το 1/3 των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν την τρέχουσα χρονιά να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Είναι ενδεικτικό  ότι περίπου 67.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση/ ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές, με 1 στις 3 επιχειρήσεις να εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΜΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!