αναταραχή-στις-αγορές-μετά-τις-απειλέ-855598
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.09.2022 | 16:15

Αναταραχή στις αγορές μετά τις απειλές Πούτιν

Αναταραχή στις αγορές πυροδότησε η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν για «μερική επιστράτευση» και τις απειλές προσάρτησης των εδαφών που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, το ίδιο ο χρυσός και το δολάριο, ως ασφαλή καταφύγια. Το δολάριο έφτασε μάλιστα σε νέο υψηλό 20 ετών. Αντίθετα, το ευρώ και το κινεζικό γιουάν υποχώρησαν, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες καθώς οι αγορές προετοιμάζονται σήμερα για άλλη μια άνοδο των βασικών επιτοκίων της Fed.

«Τα νέα γεγονότα υποδηλώνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κλιμάκωσης του πολέμου, κάτι που δημιουργεί μια εντελώς νέα σειρά αβεβαιοτήτων», δήλωσε η επικεφαλής αναλύτρια της Rabobank, Τζέιν Φόλεϊ.

Οι απειλές Πούτιν επιδρούν αρνητικά και στην αγορά του πετρελαίου. Το μεσημέρι, η τιμή του Brent διαπραγματευόταν γύρω στα 92,94 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 2,54% και το αργό στα 86,15 δολάρια το βαρέλι, με άλμα 2,63%.

Άμεση ήταν η επίδραση και στην τιμή του φυσικού αερίου: στην αγορά του Άμστερνταμ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματευόταν πάνω από 200 ευρώ την μεγαβατώρα.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των σιτηρών, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκφράζεται φόβος ότι η νέα κλιμάκωση του Πούτιν, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών από τα Ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.