ανάπτυξη-και-πλεονάσματα-τα-νέα-¨καυτ-498977
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.05.2019 | 10:45

Ανάπτυξη και πλεονάσματα τα νέα ¨καυτά” μέτωπα θεσμών – Αθήνας

Η συζήτηση για τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα πλέον έχει μπει στα καλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης θεσμών μετά τη χτεσινή ανακοίνωση γα τη δημιουργία ενός ειδικού  λογαριασμού (escrow account) στον οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει 5,55 δισ. ευρώ ως εγγύηση για τα ποσά που αναλογούν στους υψηλούς στόχους 3,5% για πλεονάσματα, ως ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ως το 2022.

Όπως φαίνεται στο Eurogroup  της 16ης Μάης και κυρίως στο μετεκλογικό  Εurogroup της 13ης Ιουνίου η κίνηση της ελληνικής πλευράς  για πακέτο παροχών θα τεθεί επί τάπητος με την ελπίδα στην Ελληνική πλευρά να επαφίεται στους πολιτικούς συσχετισμούς, που θα προκύψουν. Ελπίζει, δηλαδή, η Αθήνα το κλίμα στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι υπέρ μιας οικονομικής πολιτικής επέκτασης ώστε έτσι να μπορέσει να περάσει χωρίς πρόβλημα η στρατηγική αυτή, της «χαλάρωσης». Μάλιστα όπως φαίνεται οι θεσμοί δεν ήξεραν στην πλήρη ανάπτυξη του το πακέτο μέτρων και γιαυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως καθώς το θέμα της “by the book” μείωσης των στόχων για πλεονάσματα βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος εποπτείας οι βασικές αποφάσεις θα ληφθούν σε υψηλό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται από ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν «ξεκάθαρες δεσμεύσεις» επί του 3,5% του ΑΕΠ και σε αυτές θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εμμείνει.

«Τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι» τόνισε πάντως χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Το 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν ήταν τιμωρία για την ελληνική οικονομία, ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους. 3,5% υποσχεθήκαμε 3,5% θα πάρουνε. Είτε θα το πάρουν από τον ειδικό λογαριασμό, είτε γιατί πάλι θα έχουμε υπεραπόδοση από την ανάπτυξη. Είναι κλειδωμένα αυτά τα λεφτά και είναι η εγγύησή μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

 «Θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας νωρίτερα πως εξαιτίας της εφαρμογής επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής η ενίσχυση της ανάπτυξης θα έρθει να καλύψει το χαμένο έδαφος των πλεονασμάτων και τελικά και πάλι το πλεόνασμα θα προκύψει πάνω από 3,5% του ΑΕΠ.

Κομβικό πάντως για τις συνολικές εξελίξεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων αναμένεται να είναι και η στάση της Γερμανίας που πάντα επηρεάζεται κι από γενικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες.  Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία δεν αποκλείεται να θέσει θέμα της πορείας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου με τον ειδικό λογαριασμό. Δηλαδή να θέσει μια «ρήτρα ανάπτυξης» ώστε να γίνει αποδεκτό το όλο σχήμα. Κι αυτό την ώρα που η Ελληνική πλευρά ακολουθώντας μια σχετικώς Κεϋνσιανή  προσέγγιση ευελπιστεί  ότι οι πολιτικές αύξησης της ζήτησης θα έχουν θετική επίδραση στο ΑΕΠ κι έτσι δε θα αναγκαστεί να αναιρέσει τις χτεσινές ανακοινώσεις.

Χτες πάντως η Κομισιόν προέβλεψε ότι στο 2,2 % θα είναι  ανάπτυξη για φέτος κι όπως φαίνεται το όριο του 2% είναι και  κάτω βάση για την ενεργοποίηση των προθέσεων για μειώσεις πλεονασμάτων.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης