ανακάμπτει-η-στερλίνα-μετά-το-μίνι-κρα-565572
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.09.2022 | 09:32

Ανακάμπτει η στερλίνα μετά το μίνι κραχ

Η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά το πρωί της Τρίτης, μετά το μίνι-κραχ της Δευτέρας που είδε το βρετανικό νόμισμα να καταρρέει στο ρεκόρ χαμηλού των 1,0327 δολ.

Ανακάμπτοντας έτσι ελαφρά μετά την προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας και του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου να ηρεμήσουν τις ταραγμένες αγορές, το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,9% στις συναλλαγές το πρωί της Τρίτης και διαπραγματεύεται στα 1,0776 δολ.

Τα κέρδη ήρθαν αφότου ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάζι Κβάρτενγκ προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές παράλληλα με μια συντονισμένη δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία δεσμεύεται να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια» για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει έκτακτη αύξηση επιτοκίου για να στηρίξει το νόμισμα.

Παρά την άνοδο της Τρίτης, η στερλίνα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω 20,4% έναντι του δολαρίου το 2022, διεκδικώντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων της G10 φέτος.

Η βουτιά της Δευτέρας ενισχύθηκε από το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και ένα εξαιρετικά δαπανηρό σχέδιο τόνωσης της βρετανικής οικονομίας. Ωστόσο, ήταν ήδη υπό πίεση μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο μόνο κατά 50 μονάδες βάσης, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed των ΗΠΑ, που έχει προβεί σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

πηγή: naftemporiki.gr