Αλυσίδες εστίασης: Αδύνατη η καταβολή ενοικίων από τον Μάιο

de«Ατελή» χαρακτηρίζει η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης τη ρύθμιση καταβολής μειωμένου μισθώματος κατά 40%, ενώ τονίζει ότι οι εταιρείες της οργανωμένης εστίασης δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν τα ενοίκια τους.

Εφόσον η έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνεχιστεί δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), ζητώντας η καταβολή τους «να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί».

Αυτή είναι και η ακολουθούμενη πρακτική «σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήδη εξαγγέλλεται μηδενικό ενοίκιο για καταστήματα και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση», προσθέτει η Ένωση που εκπροσωπεί τις αλυσίδες εστίασης Goody’s, Everest, Pizza Hut, KFC, Γρηγόρης, Δωδώνη Παγωτά, Carpo και τους φούρνους «Βενέτης».

Η ΕΠΟΕΣ προσδοκά «στην συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των μισθωμάτων» και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς. Εξάλλου, «η έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι επιφέρει βίαιες αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι σε αυτές οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι».

Μείωση εισπράξεων έως και 90%

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ, κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου έχουν όχι μόνο εξαντλήσει αλλά και ξεπεράσει τις δυνατότητες τους βρίσκοντας ευτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις θετική ανταπόκριση από την πλευρά ιδιοκτητών, για να καλύψουν όποιο ποσοστό των μισθωμάτων τους επιτρέπει η τρέχουσα συνθήκη.

Το μίσθωμα, επισημαίνει ακόμη η Ένωση, είναι «η μεγαλύτερη από τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις η αναλογία του οποίου, λόγω των εξαιρετικά μειωμένων εισπράξεων (η μείωση των εισπράξεων φθάνει έως και 90%), είναι εξαιρετικά υψηλή, καθιστά δε τη λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη και θα τα οδηγήσει, με βεβαιότητα, σε οικονομική καταστροφή, ιδίως αφού η υποχρέωση για εμπρόθεσμη καταβολή ολόκληρου του μισθώματος ισχύει στο ακέραιο, με όλες τις δυσμενείς έννομες συνέπειες (έξωση, έκδοση διαταγών πληρωμής κ.λπ.), δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό».

«Ατελής» η υπάρχουσα ρύθμιση για τα ενοίκια

Η ΕΠΟΕΣ σημειώνει ότι η νομοθετική θέσπιση καταβολής μειωμένου μισθώματος κατά 40%, για τις επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με εντολή της Δημόσιας Αρχής, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αναγνώρισης του προβλήματος από την πολιτεία.

Ωστόσο, όπως λέει, η ρύθμιση είναι ατελής, καθώς:

  • το ποσοστό 60% του μισθώματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους κατά την παρούσα συγκυρία, και
  • δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του καταναλωτικού κοινού, μολονότι λειτουργούν σε εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο.

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «ένας κλάδος όπως η εστίαση, που απασχολεί περίπου 700.000 συμπολίτες μας και μισθώνει χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, είναι σημαντικό συνολικά για την ελληνική οικονομία να βρεθεί όρθιος την επόμενη μέρα, σταθερός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΤΡΑ, ΑΛΥΣΙΔΕΣ, ΕΣΤΙΑΣΗ, ΝΟΙΚΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!