άλμα-39-στον-τζίρο-της-εγχώριας-βιομηχ-174098
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.09.2022 | 13:03

«Άλμα» 39% στον τζίρο της εγχώριας βιομηχανίας τον Ιούλιο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο τζίρος στην εγχώρια βιομηχανία τον περασμένο Ιούλιο, αντανακλώντας την πλήρη επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία, αλλά και την εκτίναξη των τιμών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του φετινού Ιουλίου παρουσίασε αύξηση 38,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, έναντι αύξησης 25,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουλίου 2022, υποχώρησε ελαφρά κατά 1,3% σε σχέδη με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022.

Σε επίπεδο 12μήνου, ο μέσος Γενικός Δείκτης την περίοδο Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022 ενισχύθηκε κατά 38%, έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Τι ώθησε ανοδικά τον τζίρο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία κατά 38,9% τον Ιούλιο προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

• Αύξηση κατά 39,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων.

• Αύξηση κατά 22,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

• Αύξηση κατά 39,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

• Αύξηση κατά 38,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.